ING BeleggersBarometer blijft hoog

0

De ING BeleggersBarometer blijft met een gelijke score van 149 stabiel en hoog ten opzichte van de maand oktober.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Beleggers houden een onveranderd positief gevoel bij de Nederlandse economie. De overgrote meerderheid van de beleggers (74%) zag de economische situatie de afgelopen drie maanden verbeteren. Bijna driekwart van de beleggers werd de afgelopen periode bovendien geconfronteerd met een waardegroei van de beleggersportefeuille. Ook voor 2018 zijn de verwachtingen van beleggers buitengewoon positief: 51% verwacht een waardestijging tot 5% van hun aandelen, 21% denkt zelfs dat hun portefeuille met meer dan 5% in waarde gaat groeien.”

AEX

Nederlandse beleggers voorspellen dat de AEX volgend jaar februari op 533 punten zal staan. Homan: “Hiermee is de verwachting van beleggers in lijn met de hoge stand van de AEX die ten tijde van het onderzoek rond de 553 punten schommelde. Ondanks deze positieve verwachtingen is het volgens veel beleggers (48%) nog steeds de beste tijd om in minder risicovolle sectoren te beleggen. De stand van de BeleggersBarometer strookt met het sentiment zoals wij dat momenteel ervaren. Beleggers zijn best positief, maar hebben ook wat hoogtevrees omdat er al lange tijd geen noemenswaardige correctie in de markt is geweest. Een derde van de beleggers denkt juist dat het verstandig is om te investeren in risicovolle sectoren. Beleggen in obligaties is maar voor 20% een aantrekkelijke optie, terwijl in oktober nog een kwart dit een verstandige belegging vond.”

Offensief beleggen

Alhoewel het grootste deel van de beleggers nog steeds een neutraal risicoprofiel heeft, is er een lichte stijging te zien in het aantal beleggers met een offensief risicoprofiel: 28% zou zich omschrijven als een offensieve belegger. Homan: “De hoge beurskoersen van de afgelopen maanden zorgen ervoor dat beleggers actiever worden op de beurs. Vergeleken met september zijn er meer beleggers die nu gehandeld hebben en 25% van de beleggers geeft aan meer beleggingen gekocht te hebben dan verkocht. Beleggers focussen zich op de lange termijn, voor ruim driekwart (77%) is dit het geval.”

Afschaffing dividendbelasting

Kabinet Rutte III is pas net aangetreden, maar een toenemend aandeel beleggers vindt dat de overheid voldoende doet om de economie te stimuleren (36%), tegenover 27% in augustus. Dit verschil kan mogelijk verklaard worden door de afschaffing van de dividendbelasting en de andere belastingmaatregelen van het nieuwe kabinet. De politieke voorkeur van beleggers blijft ongewijzigd, alleen de populariteit van de PVV onder beleggers nam in de afgelopen maanden af.

Beste aandelen

De aandelen die het in 2018 het beste gaan doen volgens beleggers zijn Shell, ASML en Unilever. Van KPN en Wolters Kluwer verwachten beleggers de grootste koersdaling. Homan: “Opmerkelijk is dat Shell zowel bij de grootste stijgers als dalers wordt genoemd. Dat heeft waarschijnlijk te maken met hoe verschillend beleggers aankijken tegen de ontwikkeling van de oliepriis.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.