In april opnieuw meer faillissementen

0

In april zijn 26 meer bedrijven failliet verklaard dan in maart, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is voor zittingsdagen gecorrigeerd een stijging van 12%. Het aantal faillissementen bleef nog wel onder het niveau van de periode vóór corona, maar er is een duidelijke stijgende lijn ingezet.

In de eerste vier maanden van dit jaar was het aantal faillissementen ruim anderhalf keer zo groot als in dezelfde periode van vorig jaar.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in april 218 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 43. Dat is 7% minder dan in maart. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Dalingen en stijgingen

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Na augustus 2022 is het aantal faillissementen vier maanden op rij gestegen, maar bleef relatief laag. Daarna ging het aantal faillissementen weer op en neer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.