Helft Nederlanders positief over financiële situatie

0

Ongeveer de helft van de Nederlanders bestempelt hun financiële situatie als goed tot zeer goed. Volgens drie op de tien Nederlanders is hun financiële situatie de afgelopen 12 maanden verbeterd, een kwart van de Nederlanders zag de eigen financiële situatie verslechteren.

Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag 2019 van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim 1000 Nederlanders tussen 18 en 80 jaar. Het onderzoek is sinds 2013 vijf keer uitgevoerd. Wijzer in geldzaken presenteert vandaag in Den Haag haar nieuwe koers voor de periode 2019-2023, ‘Samen werken aan financiële fitheid van Nederlanders’, met de focus op financieel kwetsbare groepen.

Weinig veranderd

De mate waarin Nederlanders aangeven hun financiën in de gaten te houden, is weinig veranderd ten opzichte van de vorige meting in 2017. Circa de helft houdt zijn financiën altijd nauwlettend in de gaten, een kwart doet dat vaak en 17% doet dat met regelmaat. Nederlanders denken nog steeds zorgvuldig na of zij zich iets kunnen veroorloven voordat zij het kopen. Circa de helft maakt gebruik van een maximaal budget voor bepaalde uitgaven, zoals voor dagelijkse boodschappen (29%), vakanties (28%) of kleding (19%). Daarnaast hebben ongeveer zes op de tien Nederlanders een potje voor onvoorziene uitgaven.

Minder secuur

Vergeleken met 2017 betalen Nederlanders hun rekeningen minder vaak altijd op tijd dan in 2017 (69 vs. 77%). Bij 18- tot 35-jarigen ligt het percentage dat rekeningen op tijd betaalt nog wat lager (58%). Ook koopt deze groep vaker op afbetaling en denkt minder vaak zorgvuldig na of ze zich een aankoop kunnen veroorloven. Echter, de meerderheid (71%) ontving geen enkele betalingsherinnering. Evenals in 2017 stond ongeveer twee derde van de Nederlanders geen enkele keer rood in de afgelopen 12 maanden. Iets minder dan één op de vijf (17%) stond één of twee keer rood en één op de tien vijf keer of vaker.

Mobiel bankieren

Ruim negen op de tien (93%) maakt gebruik van één of meer hulpmiddelen om het overzicht over zijn financiën te behouden. Hoewel internetbankieren nog altijd het meest gebruikte hulpmiddel is (62%), stijgt het gebruik van mobiel bankieren. Bijna de helft van de mensen (46%) maakt hier gebruik van. In 2017 was dat 38% en in 2015 18%.

Bezorgder

Nederlanders zijn in 2019 minder onbezorgd over hun financiële situatie dan eerder. In 2017 voelde vier op de tien zich hierover onbezorgd, in 2019 daalde dat naar circa drie op de tien. Geldzaken zijn voor één op de drie nooit ver uit hun gedachten, terwijl dat in 2017 bij circa één op de vijf het geval was. Daarnaast daalde het aandeel dat zelden moeite heeft om zich te concentreren op een taak vanwege hun financiën. In 2017 was dat meer dan de helft van de mensen, in 2019 iets meer dan vier op de tien.

Nieuwe koers

De partners van Wijzer in geldzaken werken in de periode 2019-2023 met veel energie samen verder aan vele initiatieven om Nederland financieel fitter te maken. Krachtenbundeling is de kern van het succes van het platform. De komende jaren gaan de partners samen zorgen dat mensen financieel zijn voorbereid op de toekomst, vooral kwetsbare groepen, zoals mensen met wisselende inkomsten, tijdelijke arbeidscontracten en laaggeletterden. Daarnaast blijven de partners zich inzetten voor structurele aandacht voor financiële vaardigheden op school. Bekijk hier de nieuwe koers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.