Groei flexwerkers niet te stuiten

0

De grootste groepen flexwerkers worden momenteel gevormd door zzp’ers die eigen diensten of arbeid aanbieden (28%) en oproepkrachten (18%). Met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar zijn de oproepkrachten de jongste flexwerkers. Zzp’ers behoren juist vaker tot de oudere leeftijdsgroepen.

Het aantal flexwerkers (15 tot 75 jaar) in Nederland is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630.000 in 2003 naar 1,1 miljoen vorig jaar. Dat melden CBS en TNO op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibel werk in Nederland.

Bij zzp’ers wordt onderscheid gemaakt tussen degenen die eigen arbeid of diensten aanbieden en degenen die producten verkopen. De meest voorkomende flexvorm is de zzp-eigen arbeid (864.000). De zzp’er-eigen arbeid is oververtegenwoordigd in de creatieve beroepen als auteur en taalkundige en uitvoerend kunstenaar. Van de auteurs en taalkundigen is 66% zzp’er-eigen arbeid.

Het aantal werknemers met een vaste baan is in de afgelopen tien jaar met ruim 5% afgenomen naar 5,4 miljoen.

Verschillende vormen

Flexwerkers kunnen zowel werknemers als zelfstandigen zonder personeel zijn. Werknemers worden gerekend tot de flexwerkers als ze geen vast contract hebben of een contract met variabele uren. Vaste werknemers zonder vaste uren zijn daarom flexwerkers. Werknemers met een tijdelijk contract die uitzicht hebben op een vast contract, vallen ook onder de flexwerkers. Deze groep groeide in het afgelopen jaar het meest (+12%). Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen werknemers met een kortlopend contract (tot een jaar) of een verbintenis van langere duur. Verder worden oproepkrachten en uitzendkrachten tot de flexibele werknemers gerekend. Ten slotte zijn er nog werknemers die een tijdelijk contract hebben zonder vaste uren.

In de top vijf van beroepsgroepen met de meeste oproepkrachten staan vooral beroepen waarvoor weinig opleiding is vereist, zoals keukenhulp, kassamedewerker of vakkenvuller. Ruim 40% van de keukenhulpen heeft een oproepcontract.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.