Ger Jaarsma: ‘Een goed pensioen is een pensioen dat mee kan groeien’

0

Ger Jaarsma, die sinds 21 september 2021 voorzitter van de Pensioenfederatie is, heeft een interessante column in het Friesch Dagblad geschreven over het wel of niet verhogen of verlagen van de pensioenen.

Jaarsma: “Ging het vorig jaar nog over het risico op verlagen van pensioen, vandaag de dag gaat het alleen maar over de mogelijkheid van het verhogen ervan. Het pensioen van veel gepensioneerden is al jarenlang niet meegegroeid met de prijzen.”

Extra wrang

“Nu de inflatie recordhoogten bereikt, is dat extra wrang. Hoe kan dat toch, wordt mij geregeld gevraagd. De pensioenfondsen maken toch mooie rendementen op de financiële markt? De rendementen die behaald worden zijn inderdaad veelbelovend. Alleen, die zijn weinig bepalend of een pensioenfonds de pensioenen mag verhogen. Dat wordt – nu nog – vooral bepaald door de rente. Omdat pensioenfondsen in het huidige systeem een belofte doen over het te ontvangen pensioen, moeten ze berekenen hoeveel geld ze daar nú voor in kas moeten hebben.”

Geen beloften

“Dat rekenen gebeurt met de risicovrije rente. Die is gekoppeld aan de marktrente, en die is al jaren historisch laag. We zijn dus toe aan een nieuw systeem. Wie zelf voor zijn pensioen spaart, zet het geld niet op de bank, die belegt. Dat doen pensioenfondsen dus ook. In het nieuwe systeem zijn de rendementen meer bepalend voor de hoogte van pensioen. Dat betekent wel dat pensioenfondsen geen beloften meer doen. Bij goede rendementen gaan de pensioenen eerder omhoog, bij minder goede resultaten gaan ze eerder omlaag. Fondsen hoeven geen buffer meer op te bouwen, voordat ze de pensioenen mogen verhogen.”

Transparanter

“Dat maakt het systeem in mijn ogen transparanter. Wat je in de krant leest over goede of slechte financiële markten, zie je terug in je pensioenuitkering. En dus ook in je pensioenopbouw! De meeste werkenden bouwen pensioen op via hun werkgever. Velen van hen hebben al jaren geen indexatie gehad; hun pensioen is niet meegegroeid met de prijsontwikkeling.”

Indexatie voor elke generatie

“Dat merken ze niet nu in hun portemonnee, maar later pas. De kreet ‘indexatie voor elke generatie’ sluit aan op wat pensioenfondsen willen. Een goed pensioen is een pensioen dat mee kan groeien. Voor de 76-jarige gemeenteambtenaar die al twaalf jaar pensioen geniet én voor de 27-jarige winkelmedewerker die wellicht pas in 2064 met pensioen gaat.”

Wetgeving

“Het nieuwe systeem kan wat mij betreft niet snel genoeg komen. De wetgeving daarvoor wordt de komende maanden afgerond en medio 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd. Of we in de overgangsfase ook al eerder kunnen verhogen, wordt de komende tijd uitgewerkt. Mogelijk zit verhoging er voor veel deelnemers komend jaar nog niet in, want we zitten nog in het rente-afhankelijke systeem. Maar we zijn in elk geval op weg naar een transparanter pensioenstelsel, waar indexeren eerder zal plaatsvinden dan in het huidige stelsel.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.