Uiteenlopende indexatiebeslissingen pensioenfondsen in 2024

0

Na jarenlange stilstand konden pensioenfondsen de pensioenen het afgelopen jaar nog fors verhogen. Voor 2024 is het beeld echter heel uiteenlopend. Dat stelt De Pensioenfederatie, de koepel van pensioenfondsen.

Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, licht toe: “De verhogingen variëren van 0% tot 8%. Verhogen lijkt logisch, omdat iedereen de inflatie in de portemonnee voelde. Toch zie je bij een flink aantal fondsen dat de pensioenen in 2024 niet omhoog gaan, omdat de prijsstijging over de door hen gehanteerde periode van twaalf maanden gelijk is aan nul of zelfs negatief.”

“Hoe komt dat? Bij een deel van deze fondsen gingen de pensioenen in 2023 juist heel fors omhoog vanwege de hoge prijsinflatie in het voorliggende jaar. Bij fondsen die indexeren op basis van de looninflatie komt die inhaalslag pas nu. Dus is daar het beeld vaak andersom: de pensioenen worden in 2024 meer verhoogd dan in 2023.”

Jaarsma verwacht kortom een brede waaier aan uitkomsten, van niet-indexeren tot extra indexeren. “Los van de keuze voor prijs- of looninflatie heeft elk fonds ook te maken met andere omstandigheden. Dus maakt elk bestuur andere afwegingen.”

Bepalende factoren

Bepalend zijn vijf factoren. Jaarsma: “Ten eerste kan er verschil zijn in de periodes waarover gemeten wordt; het maakt al veel uit of daarin de inflatie richting 0 gaat of niet. De ene gepensioneerde kan daardoor een leuke meevaller krijgen, terwijl de ander er deze keer niets bij krijgt. Ten tweede kijken pensioenfondsbestuurders terug naar de indexatie die ze al verleend hebben. Fondsen die over 2022 niet de maximale indexatie hebben verleend – soms was dit wel 14% – hebben misschien nu de mogelijkheid om het restant (opgebouwd tot en met 2022) alsnog te verlenen.”

“Deze eerste twee afwegingen betekenen dus al dat je als pensioenfondsbestuurder zowel de inflatie van 2022 en 2023, als de indexatie over 2022 en 2023 in samenhang moet zien. De CBS-cijfers bepalen ten derde je fiscale ruimte. Zo is er over de twee jaar samen wettelijk gezien voldoende ruimte om de pensioenen mee te laten stijgen met de inflatie, maar alleen als de financiële situatie van het fonds dit toelaat.”

Variatie indexatiebeslissingen

“En daar komen we op nog een paar punten, zoals ten vierde de hoogte van de dekkingsgraad van jouw fonds en tenslotte de samenstelling van je deelnemersbestand. Al die vijf factoren samen geven dus een flinke variatie in de indexatiebeslissingen van de pensioenfondsen. En dan is er nog een zesde keuze: de overheidsmaatregel waardoor fondsen meer tijd krijgen om zich voor te bereiden op de uitvoering van de nieuwe pensioenwet. Als fondsen daarvan gebruik maken, kunnen ze in 2023 en 2024 ruimer indexeren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.