Pensioenfonds BpfBouw meest duurzame pensioenfonds

0

Uit een vergelijkend onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onder 49 pensioenfondsen, blijkt BpfBouw  het meest duurzame fonds van Nederland.

Jaarlijks onderzoekt de VBDO het verantwoord beleggingsbeleid en de prestaties van Nederlandse pensioenfondsen, met steun van FNV. De benchmark beoordeelt de 49 grootste pensioenfondsen van Nederland, samen goed voor een totale waarde van meer dan 1.338 miljard in beheerd vermogen. Piet Rietman, bestuurslid van FNV geeft het belang aan van het onderzoek: “Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp voor pensioenfondsen. Wij zien dat met name jonge vakbondsleden – en dus pensioendeelnemers – fondsen kritisch bevragen op bijvoorbeeld investeringen in de fossiele industrie.”

Na lange tijd koploper

In 2017 nam ABP het stokje over van PFZW als meest duurzame pensioenfonds van Nederland. Die titel mochten zij gedurende zes jaar behouden. Met een score van 4,8 uit een maximum van 5, neemt BpfBouw dit jaar de leiding. Eline Lundgren, bestuursvoorzitter bij het pensioenfonds: “Wij hebben de ambitie om ons elk jaar verder te ontwikkelen op het gebied van verantwoord beleggen, wij zijn trots op de prestatie die wij dit jaar behaald hebben.”

Snelste stijger

BpfBouw wordt op de voet gevolgd door ABP (4,7) en PME (4,5). Pensioenfonds SNS Reaal was vorig jaar de snelste stijger en het best presterende kleine pensioenfonds en leidt dit jaar wederom de ranglijst voor het best presterende, kleine pensioenfonds (minder dan 5 miljard euro aan beheerd vermogen). Pensioenfonds Achmea klimt van plek 30 naar 19 en is daarmee de snelste stijger van 2023.

Vrouwen nog ondervertegenwoordigd in bestuur

In 2015 bleek uit de benchmark van de VBDO dat slechts 16% van de bestuursleden van Nederlandse pensioenfondsen vrouw was. Uit het nieuw onderzoek blijkt dat in 2022 dit aantal is gestegen naar 32%. Angélique Laskewitz, directeur bij de VBDO: “Ja, er is gelukkig een stijgende lijn zichtbaar. Maar over acht jaar genomen wel een vrij vlakke. Bedenk je ook dat bij slechts iets meer dan één van de tien pensioenfondsen de helft man en de andere helft vrouw is en nog geen één op de twintig fondsen heeft een bestuur met meer vrouwen dan mannen. Mannen zijn blijkbaar dus nog steeds de absolute norm.”

Taskforce diversiteit & inclusie

Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie: “Hoewel veel pensioenfondsen bezig zijn met het onderwerp, zien we niet alle pensioenfondsorganen al divers en inclusief zijn. Onder andere om de genderverdeling in besturen te verbeteren komt er daarom een speciale Taskforce diversiteit & inclusie. De Taskforce is een initiatief van werknemers- en werkgeversorganisaties en de Pensioenfederatie die begin 2024 wordt gepresenteerd.”

Sector steeds duurzamer

Als geheel scoort de sector dit jaar gemiddeld hoger (3,2) dan vorig jaar (2,7). Sara Heinsbroek, projectmanager van de benchmark: “We zijn natuurlijk blij met deze ontwikkeling. Er zijn geen significante ontwikkelingen in de methodiek, dus we kunnen wel zeggen dat er goede stappen worden gezet door de sector als geheel.” Wel heeft ze nog een dringende boodschap: “De duurzaamheidsuitdagingen worden in toenemende mate complex en urgent. We horen veel berichten dat er onvoldoende data beschikbaar is. De situatie vereist echter dat er hoe dan ook snel beslissingen genomen moeten worden. Voel je als fonds dus comfortabel met het gebruik van alternatieve informatiebronnen en het nemen van beslissingen op basis van onvolledige beelden. Ongemakkelijke gesprekken moeten worden gevoerd, dus ga ze aan en werk samen met andere fondsen om effectief te kunnen werken aan de doelen die je wilt bereiken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.