Gemeentes dichten gaten met grafkosten

0

De kosten voor grafrechten van gemeentelijke begraafplaatsen stijgen jaarlijks om kostendekkend te kunnen blijven. Een steekproef, waarin Monuta de kosten van 2020 met die van 2021 vergeleek, brengt aan het ligt dat er flinke prijsstijgingen tot 39% zijn, bij in ieder geval 10 gemeenten.

Gemiddeld betalen we in Nederland 3.036 euro (2020: 2.949 euro) voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats. Gemeenten bepalen zelf de prijs voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats. Ook bepalen zij de duur van de grafrechten, begraafkosten, kosten voor het grafonderhoud en de jaarlijkse indexering van de prijzen. Vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er een model-beheersverordening Begraafplaatsen en tarieventabel beschikbaar die gebruikt kunnen worden. Echter bepaalt een gemeente uiteindelijk zelf hoe zij communiceren over hun grafkosten.

Duizenden euro’s verschil

Het tarief van een graf op een gemeentelijke begraafplaats in Westland is bijvoorbeeld in 2021 met 26% gestegen van 4.973 euro naar 6.244 euro). In Ede is dat een stijging met maar liefs 39%. Deze twee gemeenten hebben geen reden gegeven voor deze prijsstijging. Gemeente Leiderdorp heeft de tarieven dit jaar verlaagd, maar staan ondanks dat opnieuw op plaats twee in de Top 10 van duurste begraafplaatsen. Begraafplaats Esserveld in Groningen voert de lijst aan. Daar kost een eenpersoonsgraf met een looptijd van dertig jaar 8.422 euro (2020: € 8.072). Alleen met toestemming van de gemeente is een nieuw graf mogelijk op deze begraafplaats. Hekkensluiter is de begraafplaats in de Overijsselse plaats Losser. Daar kost een eenpersoonsgraf met een looptijd van 20 jaar 765 euro (2020: € 748).

Meer uniformiteit

Gemeentelijke begraafplaatsen gaan in de praktijk heel verschillend om met termijnen en de grootte van een graf. Daardoor kan een consument volgens Monuta geen goede vergelijking op prijs maken met een ander soort begraafplaats in de omgeving. “Er zou uniformiteit in de looptijd en verlenging moeten zijn bij alle gemeentelijke begraafplaatsen. Doordat we met ons onderzoek de grafkosten voor het gros van de begraafplaatsen inzichtelijk maken, zijn de tarieven toegankelijker. Hiermee helpen we de consument die zich goed wil voorbereiden op later,” zegt Quinten Fraai, CEO van Monuta.

Online Graf- en crematiekostenmeter

Monuta heeft de grafkosten van 1.697 begraafplaatsen (gemeentelijk en bijzonder) in Nederland onderzocht. Daarbij zijn de kosten voor grafrechten en begraafkosten in kaart gebracht. De grafrechten, onderhoud- en begraafkosten samen bepalen de totale kosten voor de aanschaf van een graf. Daarnaast zijn er 108 crematoria in Nederland gevraagd naar de kosten van een stille crematie met en zonder gebruik van de aula. Van 107 crematoria zijn de tarieven publiekelijk bekend of zijn de tarieven met het onderzoeksteam gedeeld. Al deze kosten zijn in de online Graf- en crematiekostenmeter van Monuta inzichtelijk gemaakt en voor iedereen toegankelijk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.