Buitenlandse verzekeraars hebben hun premievolume afgelopen drie jaar weten te vergroten tot meer dan 10% van de Nederlandse schademarkt, blijkt uit onderzoek van IG&H. Steeds vaker opereren buitenlandse risicodragers op de Nederlandse verzekeringsmarkt zonder daarbij aan de DNB te rapporteren .
Deze buitenlandse risicodragers hebben volgens IG&H al meer dan 10% van de Nederlandse schademarkt in handen. Voor de duidelijkheid: dit zijn toetreders die nog nooit in Nederland hebben gerapporteerd, het gaat hier niet over spelers zoals Allianz en Amlin. Volgens IG&H worden deze niet aan DNB rapporterende toetreders geholpen door een mismatch tussen klantvraag en aanbod, stijgende premies, harmoniserende wetgeving én professionaliserende adviseurs.
Behoefte aan tekencapaciteit
Omdat nieuwe toetreders vaak niet aan de DNB rapporteren waren eerder geen exacte cijfers te geven over de omvang. Door interviews, publieke- en IG&H-data te combineren heeft IG&H deze cijfers nu wel inzichtelijk kunnen maken. Jan Pieter van der Helm, Director Financial Services bij IG&H: “Nieuwe spelers zoals Starstone, China Taiping en CNA Hardy breiden stap voor stap het aantal volmachten uit, waarbij zij zich voornamelijk focussen op de zakelijke schadeverzekeringen bij de grotere, professionele advieskantoren en serviceproviders. Ze geven daarbij aan gerichte wens te hebben om te groeien en naarstig op zoek te zijn naar tekencapaciteit. Daarnaast leren interviews dat de risicodragers zich organiseren voor de langere termijn, onder andere door installatie van Nederlands management met ervaring in de markt.”
Waar Nederlandse risicodragers de afgelopen jaren met amper 3% per jaar zijn gegroeid, hebben buitenlandse risicodragers een jaarlijkse groei van meer dan 10% weten te noteren tot zo’n 1.6 miljard euro bruto geboekte premie in 2018. Het premievolume is nog sterk geconcentreerd, zo’n 80% wordt nog geleverd door risicodragers die al langere tijd in Nederland actief zijn (Chubb, AIG en Lloyd’s). Het ligt volgens IG&H echter in de lijn der verwachting dat deze onderverdeling de komende jaren een minder geconcentreerd beeld gaat laten zien.
Bedreiging waardeketen
De groei van buitenlandse risicodragers voert de druk op bij traditionele full-service verzekeraars, schetst IG%H de impact op Nederlands verzekeringslandschap. “Waar in het verleden succesvolle en winstgevende activiteiten in de Nederlandse schademarkt te realiseren vielen via één van drie waardeketenrollen (full-service verzekeraar, volmacht, adviseur), heeft de rol als sec underwriter nu ook definitief zijn succesvolle entree gemaakt. Dat maakt dat verzekeraars nu ook aangevallen worden op een onderdeel van de waardeketen waar ze relatief onaangetast konden opereren. Daar komt bovenop dat buitenlandse partijen de voordelen kunnen plukken van internationale diversificatie en een vaak kapitaalkrachtigere positie, waardoor zij sterke kaarten in handen hebben voor deze positie.”
Het spel is nog niet gespeeld
De traditionele full-service verzekeraars kunnen zich hiertegen wapenen door zich meer te verdiepen in specifieke doelgroepen en risico’s en totaaloplossingen te bieden in plaats van sec verzekeringen, zegt Van der Helm. “Waarmee onderscheidend vermogen geleverd wordt dat lastig te evenaren is door buitenlandse concurrenten. Het is daarbij van belang dat ze echte meerwaarde leveren door diepgaand begrip van lokale klantbehoeften, (data gedreven) expertise en het aanbod uit te breiden met aanpalende diensten. Voor buitenlandse risicodragers geldt dat de Nederlandse markt een relatief klein aandeel in de totale portefeuille vormt en ontbreekt het hen vaak aan specifieke (doelgroep)kennis over Nederland.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.