Marktaandeel grootbanken fors afgenomen

0

Vanwege een sterke daling in de aankoopmarkt is de hypotheekomzet in Q2 2021 ten opzichte van Q1 2021 met 5,8% gedaald naar 37 miljard euro. Het marktaandeel van de banken daalt in Q2 2021 naar 53,7%. De drie grootbanken verliezen het meest, blijkt uit de IG&H Hypotheekupdate Q2 2021.

Uit de nieuwe cijfers van IG&H blijkt dat de hypotheekomzet van 37 miljard euro wel een stijging is van 8,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. De hypotheekomzet onder doorstromers groeit met 4,7% ten opzichte van Q2 2020, maar daalt met 12% ten opzichte van Q1 2021. De hypotheekomzet onder over- en bijsluiters groeit als enige zowel ten opzichte van vorig kwartaal (+41,9%) als ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar (+10,7%).

Waar het aantal starters in het eerste kwartaal nog sterk steeg als gevolg van de wijziging in de overdrachtsbelasting, daalt het aantal starters nu weer flink. Ook het aantal doorstromers daalt, waarmee het totaal aantal hypotheken uitkomt op 109.000 ten opzichte van de 112.000 in Q1.

Regiepartijen en verzekeraars stijgen

Het marktaandeel van de drie grootbanken daalt met 2,8% naar 46,5%. Joppe Smit, Director bij IG&HING: “ABN Amro en Rabobank staan zelfs alle drie in de top 5 dalers dit kwartaal. Zij doen het normaal gesproken met name goed onder starters en doorstromers en dalen daarom relatief hard in marktaandeel als gevolg van de daling bij deze typen sluiters. Regiepartijen en verzekeraars breiden hun aandeel juist uit. Allianz is de sterkste stijger dit kwartaal, gevolgd door Syntrus Achmea.”

Het marktaandeel van de regiepartijen groeit met 2,6% naar 23,4%. Verzekeraars zien hun marktaandeel met 0,8% toenemen, terwijl de buitenlandse partijen 1,4% marktaandeel inleveren. Smit: “Ondanks dat de top 4 van grootste verstrekkers vertegenwoordigd is in de lijst met grootste dalers, zien wij in de top 10 weinig verschuivingen ten opzichte van vorig kwartaal. De enige verschuiving is terug te vinden op plaats 8 en 9, waarbij Munt en a.s.r. van plek hebben gewisseld ten opzichte van vorig kwartaal.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.