Fraude-aanpak verzekeraars werpt vruchten af

0

Nog dit jaar zal door de ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling (Soda) een schadevergoeding worden verhaald op naar verwachting zo’n duizend verzekeringsfraudeurs. Het gaat daarbij om fraudegevallen onder de vijfduizend euro.

Dat stelt Arie-Jan van Os, directeur van Soda, in de nieuwsbrief van het Verbond van Verzekeraars. Namens verzekeraars verhaalt Soda een standaard schadevergoeding van 532 euro op fraudeurs. Dit ‘lik-op-stukbeleid’ is afgelopen zomer van start gegaan. Van Os vertelt momenteel al toe te zijn aan het tweehonderdste dossier en hoopt dit jaar de duizend te halen.

Het gaat om fraude onder de vijfduizend euro. “Voorheen bleven deze fraudes vaak onder de radar, maar iemand die nu de intentie heeft een verzekeraar te misleiden, draait in ieder geval voor een deel van de onderzoekskosten op”, aldus Van Os.

De ervaringen die Soda tot nu toe met verzekeraars heeft, zijn positief. “Wij hebben korte lijnen met verzekeraars, krijgen snel de behandelend dossierhouder te pakken en dat werkt zeer plezierig. Bovendien leveren de verzekeraars waar wij nu een overeenkomst mee hebben de gegevens gestructureerd aan, waardoor wij snel een compleet dossier hebben en op pad kunnen.”

De zogenoemde verhaalsscore is dan ook hoog: tussen de 60% en 70%. “Dat betekent”, aldus Van Os, “dat ruim twee derde eigenlijk meteen betaalt. Een mooie score.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.