Nieuw lik-op-stuk-beleid tegen fraude

0

Verzekeraars gaan de schade die zij lijden door fraude voortaan direct verhalen op de dader. De oplichter krijgt een rekening gepresenteerd van 532 euro.

Het nieuwe beleid wordt ondersteund door onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Politie, zo maakte het Verbond van Verzekeraars bekend. “Wie fraudeert, krijgt nu direct de rekening gepresenteerd”, zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. “Ik hoop dat we hiermee potentiële fraudeurs afschrikken.”

Vorig jaar zijn de verzekeraars ruim 31.000 fraudeonderzoeken gestart. In 8.336 stelden ze vast dat er werd gesjoemeld, zo blijkt uit de jaarcijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond. Dat is 7% meer dan in 2014. Met de opgespoorde fraude was in totaal 79 miljoen euro gemoeid.

‘Misdaad mag niet lonen’

De standaard schadevergoeding van 532 euro die fraudeurs vanaf nu moeten betalen, is bedoeld voor de kosten die verzekeraars maken voor het opsporen, aanpakken en afhandelen van fraude. Er kunnen door deze aanpak meer fraudezaken worden afgehandeld via civielrechtelijke weg. Een verzekeraar die kan aantonen dat een klant gefraudeerd heeft, draagt de zaak over aan de Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). Deze organisatie verhaalt vervolgens de schade op de dader.

“Deze werkwijze past in de huidige trend dat slachtoffers van criminaliteit steeds weerbaarder worden”, zegt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. “Ik vind dat een goede ontwikkeling. Misdaad mag niet lonen en benadeelde burgers en ondernemers moeten schadeloos worden gesteld.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.