Fors minder wanbetalers zorgpremie

0

Het aantal geregistreerde wanbetalers voor de zorgverzekeringspremie is met tien procent afgenomen. Volgens het ministerie van VWS is de forse daling een direct effect van de Wet verbetering wanbetalersmaatregelen die eind 2015 door de Tweede Kamer is aangenomen.

Eind 2014 vielen ruim 325.000 mensen onder de wanbetalersregeling. Dit is gedaald naar 290.000 op 1 augustus 2016. Dit staat in de verzekerdenmonitor die minister Edith Schippers (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De belangrijkste uitstroomredenen zijn nog steeds de afbetaling van schulden en de beëindiging van de verzekeringsplicht (door bijvoorbeeld vertrek naar het buitenland, ex-arbeidsmigranten). Dit aantal is volgens het ministerie redelijk stabiel te noemen. Het aantal wanbetalers dat met minnelijke schuldhulpverlening in 2015 is uitgestroomd, is ten opzichte van 2014 licht gedaald. Een deel van de minnelijke schuldhulpverlening heeft plaats gemaakt voor betalingsregelingen. Het aantal afmeldingen wegens een betalingsregeling is in 2015 gestegen.

CZ en Zilveren Kruis

Het succes wordt vooral toegeschreven aan de zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis, die de mogelijkheden uit de nieuwe wet intensief gebruiken om regelingen te treffen met wanbetalers. Minister Schippers roept andere zorgverzekeraars dan ook op dit goede voorbeeld te volgen.

Per 1 juli 2016 is de premie voor wanbetalers verlaagd van 159 naar 128 euro. De verlaging maakt het mogelijk dat mensen sneller uitstromen uit de wanbetalersregeling, doordat zij meer geld overhouden om hun schulden aan te pakken. Circa 30% van de aanmeldingen betreft overigens recidivisme.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.