Premie basisverzekering stijgt met gemiddeld 9 euro per maand

0

Alle zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2024 bekendgemaakt. De premies voor de basisverzekeringen stijgen komend jaar minder hard dan verwacht.

Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Gemiddeld is de premie voor een basisverzekering 147 euro per maand in 2024. Dat is bijna 9 euro per maand duurder dan in 2023. Dat komt neer op een stijging van 6,3%. “Met Prinsjesdag voorspelde het kabinet nog een premiestijging van 12 euro per maand”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Dat blijkt in de praktijk dus mee te vallen.”

Minder hard stijging

Dat de zorgverzekeraars de premies minder hard laten stijgen, komt door verschillende redenen. Sommige zorgverzekeraars zetten reserves in. Grote zorgverzekeraars zoals VGZ en Menzis geven daarnaast ook aan dat ze de zorgkosten omlaag willen brengen om zo te zorgen dat ze minder premie-inkomsten nodig hebben. “Als de zorgverzekeraar de kosten omlaag weten te krijgen, hebben ze natuurlijk ook minder premie-inkomsten nodig”, zegt Bulthuis.

Lagere korting voor vrijwillig eigen risico

Daarnaast geven veel zorgverzekeraars in 2024 minder korting aan consumenten die hun eigen risico verhogen. Dit geldt voor 24 van de 53 basisverzekeringen waarvan de kortingen nu bekend zijn. Bulthuis: “Ongeveer de helft dus. Door minder korting te geven voor het verhogen van het eigen risico houden zorgverzekeraars meer geld over en hoeft de premie voor de basisverzekeringen met het standaard eigen risico van 385 euro minder hard te stijgen.”

Grote verschillen

Verder valt op dat er nog steeds grote premieverschillen zijn tussen de verschillende zorgverzekeraars. Bulthuis: “Zo zijn er ook basisverzekeringen die met ruim 14 euro per maand in premie stijgen. De grootste uitschieter is de Gewoon Zekur polis. Deze is in 2024 ruim 24 euro per maand duurder, wat neerkomt op een stijging van bijna 20%. Vorig jaar dit nog de goedkoopste basisverzekering. Nu is dat dus zeker niet meer het geval. De goedkoopste basisverzekering voor 2024 is de Basis polis van FBTO met een premie van 131,95 euro per maand. Verder bedraagt het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering met een standaard eigen risico van 385 euro 468 euro per jaar in 2024. Dat was in 2023 nog 403 euro per jaar.  De verschillen zijn dus zelfs nog iets groter geworden in 2024.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.