Fors meer startende ondernemers

0

Door digitalisering en structurele wijzigingen op de arbeidsmarkt, zoals een hogere pensioenleeftijd en behoefte aan flexibiliteit, blijft het aantal startende ondernemers de komende jaren toenemen. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de teller dit jaar de 150.000 nadert. Opnieuw een record.

Het aantal starters lag over de eerste acht maanden van 2018 met 15% fors hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In die periode zijn er bijna 104.000 nieuwe ondernemers gestart. Met respectievelijk 42% en 40% vooral in de transport & logistiek en de bouw. Het huidige economische klimaat is volgens de economen van ING dan ook op alle fronten aantrekkelijk voor startende ondernemers:

  • De economische groei houdt aan.
  • Dankzij online platformen als Uber, Werkspot en Deliveroo kunnen zelfstandigen relatief eenvoudig aan opdrachten komen.
  • De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe voor bepaalde beroepsgroepen (ICT, Zorg, Transport, Bouw) waardoor het lucratief kan zijn om als zzp’er aan de slag te gaan.

Transformatie arbeidsmarkt

In 2009 was 1,2% van de totale beroepsbevolking starter, in 2018 is dit naar verwachting 1,7%. Katinka Jongkind, econoom mkb bij het ING Economisch Bureau: “Dit komt onder meer door structurele wijzigingen op de arbeidsmarkt, zoals een hogere pensioenleeftijd en meer behoefte aan flexibilisering. Maar ook de ontwikkeling van nieuwe technologieën en verdienmodellen spelen een rol. Door digitalisering wordt het bijvoorbeeld voor zelfstandigen steeds eenvoudiger om via online platformen opdrachten te vinden of diensten aan te bieden. De verwachting is dat het aantal starters ook de komende jaren hoog zal zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.