ING: ‘Huizenprijzen dalen in 2023 naar verwachting zo’n 6%’

0

De woningmarkt koelt af. In de tweede helft van 2022 zijn de woningprijzen gemiddeld zo’n 3% gedaald. Hoewel de woningmarkt in januari een pas op de plaats maakt, gaan de economen van de ING voor heel 2023 uit van een verdere prijsdaling van zo’n 6%.

Mirjam Bani, econoom Nederlandse woningmarkt bij ING: “De hogere rentes zijn hiervan de belangrijkste oorzaak. Zo stegen de rentes van nieuwe 10 jaars-hypotheekcontracten in 2022 gemiddeld met ruim 190 basispunten. Dit heeft het aankoopbudget van woningkopers verlaagd, en heeft vooral koopstarters hard getroffen.”

Prijsdalingen

Volgens de economen sloeg halverwege 2022 de woningmarkt na bijna een decennium van oplopende woningprijzen om. Tussen juli en december daalden de prijzen en nam het tempo van de prijsdalingen toe: zo daalde de woningprijzen in december gemiddeld met 1,0% ten opzichte van een maand eerder. In januari maakten de prijzen een pas op de plaats en blijven ze met een kleine plus van 0,1% maand-op-maand nagenoeg stabiel. Vergeleken met de prijspiek in juli liggen de huizenprijzen momenteel gemiddeld -2,7% lager.

Verdere afkoeling

Vooruitkijkend verwacht Bani dat de woningmarkt dit jaar verder afkoelt. “Gedurende dit jaar dalen de prijzen naar verwachting gemiddeld zo’n 6%. In 2024 stabiliseren de prijzen na een milde daling van 1% in de eerste helft van het jaar. Al met al gaan we er in ons basisscenario voor de woningmarkt nu vanuit dat de woningprijzen vanaf de piek in juli tot halverwege 2024 zo’n 10% dalen. In het dal zijn de prijzen dan terug op het prijsniveau van het 3e kwartaal in 2021.”

Koopstarter hard getroffen

Gedurende 2022 zijn de aangeboden hypotheekrentes gemiddeld zo’n 300 basispunten gestegen. De flinke rentestijging verlaagt het aankoopbudget van alle woningkopers, maar raakt vooral de groep koopstarters hard. In de praktijk pakt de rentestijging voor doorstromers vanwege de ‘meeneemregeling’ vaak minder groot uit: de regeling geeft deze groep woningkopers namelijk de mogelijkheid om de rentevoorwaarden van hun oude hypotheek te gebruiken voor de aankoop van hun nieuwe woning.

Lees hier het hele artikel van de ING-economen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.