Energierekening kleurt mkb-bedrijven groen

0

De afgelopen vijf jaar heeft 77% van de mkb-ondernemers geïnvesteerd in initiatieven om te verduurzamen of geeft aan hier op dit moment mee bezig te zijn. Vaak niet alleen omdat ze duurzaamheid belangrijk vinden, maar vooral ook om een rem te zetten op de stijgende energiekosten.

Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van ASR is uitgevoerd door Direct Research onder 306 MKB bedrijven. Respondenten zijn eigenaar van het bedrijf of beslissingsbevoegd op het gebied van duurzaam ondernemen. Van deze bedrijf geeft 11% aan duurzaamheid niet belangrijk te vinden.

Duurzaamheid speelt volgens het onderzoek vooral bij grotere mkb-bedrijven met meer dan 50 medewerkers een steeds belangrijkere rol. Kleinere organisaties hebben meer moeite met verduurzamen. Zij geven veelal aan dat de focus nu ligt op het behalen van goede resultaten voor hun onderneming.

Het blijft niet alleen bij belangrijk vinden, er wordt door de bedrijven ook echt actie ondernomen. Bijna de helft van de ondernemers (45%) geeft aan nu bezig te zijn met initiatieven om de onderneming te verduurzamen, 32% heeft al initiatieven doorgevoerd. Ook hier geldt dat grotere mkb-bedrijven vaker met duurzaamheidsmaatregelen bezig zijn (58%) dan de kleinste mkb-bedrijven (40%).

Elektrisch wagenpark populair

Investeren in groene energie is de meest populaire maatregel (45%) om de organisatie te verduurzamen. Daaronder valt het installeren van zonnepanelen of een zonneboiler (54%), betere isolatie van het bedrijfspand (51%) en ‘van het gas af’(28%). De overstap naar groene energie wordt vooral gedreven door de wens om de hoge energiekosten te verminderen (63%), maar ook omdat ondernemers geven om het milieu (54%).

Andere populaire keuzes zijn het verduurzamen van het wagenpark met meer elektrische auto’s (31%), het logistieke proces efficiënter inrichten en de CO2-uitstoot verminderen (beide 26%).

Te weinig aandacht voor risico’s

Een derde van de bedrijven is niet op de hoogte van de risico’s die komen kijken bij de keuzes die gemaakt worden. Slechts een kwart onderkent dat er reële risico’s zijn en 44% denkt dat de risico’s minimaal zijn. De grootste risico’s zijn volgens ondernemers hoge investeringen die zich maar langzaam terugverdienen (48%), dat er geen constante beschikking is over energie bij zonne-energie (37%) en dat materieel of gekozen oplossingen snel verouderen in een constant innoverende markt (25%).

Van de ondernemers die investeren in verduurzaming denkt slechts 28% ook aan preventiemaatregelen. Michael Helmer, adjunct-directeur Schade Zakelijk bij ASR: “We zien dat ondernemers die wel maatregelen nemen, dat bijvoorbeeld doen door een periodieke elektrakeuring, het inhuren van een gecertificeerd bedrijf bij de uitvoering van verduurzamingsmaatregelen en onderhoud van blusmiddelen. Dat zouden we meer ondernemers adviseren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.