Fors meer beleggende huishoudens

0

Nederland telt momenteel circa 1.540.000 beleggende huishoudens. In vergelijking met 2017 – toen ook sprake was van een forse plus – een stijging van 11%. Er zijn netto 150.000 beleggende huishoudens bijgekomen dit jaar. Dit blijkt uit Retail Investor, een jaarlijkse terugkerend onderzoek van Kantar TNS.

De bevindingen zijn gebaseerd op een steekproef onder 38.067 huishoudens en een vervolgonderzoek onder 1.164 beleggende huishoudens. De groei wordt met name veroorzaakt door de alsmaar dalende spaarrente en een beursklimaat dat ondanks een toegenomen volatiliteit geen grote schommelingen vertoonde.

Online vermogensbeheer

Volgens de onderzoekers beleggen de huishoudens minder speculatief dan in de jaren van de ‘campinghausse’. Vanaf de jaren negentig stapten velen zonder enige beleggingservaring in risicovolle opties. Daar is nu geen sprake van, concluderen de onderzoekers. “De groei van het aantal beleggende huishoudens kan vooral worden toegeschreven aan de populariteit van online vermogensbeheer. Terwijl de totale particuliere markt met 11% groeit, is het aantal huishoudens dat in online vermogensbeheer stapt, veel harder toegenomen. Het zelf beleggen in individuele effecten blijft daarbij vergeleken sterk achter en laat slechts een marginale groei zien. Die trend is een jaar geleden al ingezet en lijkt nu te versnellen; execution only beleggen is relatief minder aantrekkelijk geworden voor startende beleggers.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.