Huishoudens zien papieren beleggingswinst in rook opgaan

0

Nederlandse huishoudens zagen als gevolg van dalende beurskoersen in het tweede kwartaal de waarde van hun beleggingen opnieuw fors afnemen. In totaal daalde de omvang van het in beleggingen ondergebrachte vermogen met 6,7 miljard euro, blijkt uit cijfers van DNB.

De 11,0% afname is in absolute getallen de op een na grootste waardedaling sinds DNB over de cijfers beschikt (vanaf 2009). Alleen in het eerste kwartaal van 2020, aan het begin van de coronapandemie, werd een groter kwartaalverlies geregistreerd. De waarde van het aandelenbezit van Nederlandse huishoudens daalde toen met 9,0 mld euro (-19,9%). De totale omvang van het aandelenbezit van Nederlandse huishoudens was aan het einde van het tweede kwartaal met 54,1 mld euro terug rond het niveau van begin 2021.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd door DNB ook al een verlies van 2,9 mld euro genoteerd. De verliezen op de aandelenmarkt in de eerste helft van 2022 worden vooral gedreven door de Russische invasie, inflatie en oplopende rentes.

Rabobank Ledencertificaten

Huishoudens leden in het tweede kwartaal van 2022 op bijna alle aandelen verlies. De grootste waardedaling vond plaats bij techaandelen. Ook de posities in Rabobank Ledencertificaten, die volgens statistische richtlijnen tot het aandelenkapitaal worden gerekend, krompen relatief sterk met 394 mln euro (-12%) tot 2,2 mld euro. Dit ondanks de netto aankopen van 213 mln euro in het tweede kwartaal van 2022.

21,4 mld euro spaargeld

Volgens cijfers van het CBS telt Nederland 8,1 miljoen particuliere huishoudens, waarvan volgens de AFM 1,9 miljoen huishoudens beleggen. De totale beleggingen in effecten (beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en obligaties gezamenlijk) bedroegen 159,0 mld euro in het tweede kwartaal van 2022. Daartegenover omvatte het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens 421,4 mld euro. Nederlandse huishoudens hebben daarnaast nog een omvangrijk vermogen via pensioenfondsen, verzekeraars en de huizenmarkt die buiten beschouwing van deze analyse zijn gelaten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.