Florius streeft naar een volledig digitale hypotheekacceptatie

0

“Het acceptatietraject moet altijd efficiënt en voorspelbaar gaan, óók als het druk is”, vertelt Florius-directeur Karin Polman. Door stapsgewijs te innoveren komt de hypotheekverstrekker steeds dichter bij haar einddoel: een volledig digitale hypotheekacceptatie, waarbij direct duidelijkheid wordt geboden.

“We zijn begonnen met hypotheekverhogingen omdat hier de meeste winst voor klanten viel te behalen. Klanten hebben in het verleden al eens documenten aangeleverd voor de oorspronkelijke hypotheek en het is voor hen niet duidelijk waarom ze dit dan opnieuw moeten doen. Voor Florius zelf is deze stap ook het makkelijkst om mee te beginnen.”

De volgende stappen in de roadmap zijn instant oversluiten van hypotheken en, uiteindelijk, instant acceptatie van nieuwe hypotheekaanvragen. Polman verwacht dat het oversluiten in 2021 geïntroduceerd zal worden en dat dit in 2022 mogelijk zal zijn voor nieuwe hypotheekaanvragen. “Daarbij gaat het overigens wel om standaardaanvragen.”

Toekomstperspectief meewegen

Door gebruik te maken van brondata zal het volgens Polman beter mogelijk worden om het toekomstperspectief van de klant mee te nemen in de acceptatie, op basis van risk-modellen. “Het inkomen van een secretaresse en een junior-manager kan op een bepaald moment gelijk zijn, maar de loonontwikkeling in de toekomst zal waarschijnlijk wel verschillen. We kijken dan niet langer alleen naar de huidige situatie, maar ook naar de toekomst. Uiteraard binnen de grenzen van de verantwoorde leennormen.”

Efficiënter adviestraject

Brondata maakt niet alleen het acceptatietraject efficiënter, ook het adviestraject kan met brondata efficiënter verlopen. Hiertoe biedt Florius sinds vorige week de mogelijkheid dat klanten via Ockto al vóór het adviesgesprek hun digitale klantgegevens kunnen aanleveren. Hiervoor is het verzoek ‘Opvragen Digitale Klantgegevens’ beschikbaar in FAN, de adviseursomgeving van Florius.

Klantgegevens ophalen via Ockto kon tot nu toe alleen tijdens het adviesgesprek zelf, óf op het moment dat een adviseur de aanvraag invoerde in FAN. Doordat de klant nu al vooraf zijn digitale klantgegevens kan aanleveren, werkt de adviseur voortaan zowel tijdens de adviesfase als de aanvraag met dezelfde gegevens. En dat was volgens Polman een veelgehoorde wens onder adviseurs na de livegang van ‘Verhogen Zonder Stukken’ met Ockto in 2019.

Lees hier het hele interview met Karin Polman

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.