‘Flexibele AOW geen goedkope oplossing’

0

Het hanteren van een flexibele pensioendatum voor mensen met een zwaar beroep is niet mogelijk zonder dat daar extra kosten aan te pas komen voor het Rijk. Dat concludeert het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG).

In politiek Den Haag bestaat brede steun voor een flexibele pensioendatum, waarbij de AOW (gedeeltelijk) eerder of later kan ingaan. Voor werknemers met een zwaar beroep, zoals bouwvakkers, kan dit een oplossing zijn. Wie eerder met pensioen gaat, moet dan wel genoegen nemen een lagere uitkering.

Het AG concludeert na nader onderzoek echter dat dit zal leiden tot méér kosten voor het Rijk, zo meldt het FD. Wie eerder stopt met werken krijgt tenslotte een uitkering onder het bestaansminimum. Tel daarbij op dat mensen met een zwaar beroep meestal geen hoog inkomen hebben, en dus geen goede pensioenopbouw. Dit moet dan worden aangevuld met aanvullende bijstand, waarbij het Rijk alsnog extra kosten moet maken.

De AOW-leeftijd gaat omhoog naar 67 jaar in 2021, en stijgt daarna verder op basis van de gemiddelde levensverwachting.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.