Finbotx scenario generator in Figlo Planning

0

Gebruikers van Figlo Planning kunnen vanaf nu ook de scenario generator van Finbotx gebruiken. De adviseur kan zijn klant met deze scenario analyses een beter inzicht geven in het verband tussen risico en rendement van zijn particuliere beleggingsportefeuille én in de haalbaarheid van zijn doelen.

De samenwerking voorziet in een API-geïntegreerde financial planning en scenario analyse op basis van de meest recente academische inzichten. Dit komt samen in de module Figlo PALM (Personal Asset Liability Management). Door realistische beleggingsscenario’s te gebruiken binnen bijvoorbeeld de cashflow analyse van Figlo, worden de effecten van beleggingskeuzes inzichtelijk gemaakt. Maar bijvoorbeeld ook pensioenproducten met een variabele uitkering kunnen berekend worden, door de actuariële module van Figlo te combineren met de scenario analyse van Finbotx.

Scenario analyses

De belangstelling voor scenario analyses voor het projecteren van beleggingsresultaten is mede door regelgeving zoals MIFID II en de Wet Verbeterde Premieregeling fors toegenomen. “De lage rentes zorgen ervoor dat veel particulieren zich op de beleggingsmarkt begeven. Zeker nu veel particulieren in toenemende mate zelf hun pensioenvoorziening dienen te regelen, en daartoe direct worden blootgesteld aan beleggingsrisico, is het op realistische wijze projecteren van verschillende beleggingsscenarios essentieel geworden”, schrijft Figlo. Het realistisch projecteren van beleggingsrendementen is volgens de softwareleverancier echter niet eenvoudig en vereist hoogwaardige kwantitatieve modellen.

Bart Koolhaas, medeoprichter van de Nederlandse Fintech Finbotx: “We merkten dat er in de markt veel behoefte is aan hoogwaardige cashflow analyse en geavanceerde scenario generatie. Er waren echter geen partijen die uitblinken in allebei die aspecten; de ene partij richt zich met name op financial planning en doet scenario analyse ‘erbij’, de andere richt zich weer op scenario analyse en probeert er financial planning bij te doen. Door de Finbotx API te integreren in de financial planning applicatie van Figlo, hebben we het beste van twee werelden weten te verenigen.”

Het juiste model

Finbotx ontwikkelde deze modellen samen met de VU in Amsterdam. Alexander van Haastrecht is medeoprichter van Finbotx en universitair docent Financieel Risicomanagement aan de VU in Amsterdam. Een goed scenario model creëert volgens hem voorwaarts geprojecteerde scenario’s welke vergelijkbare karakteristieken hebben als het historisch geobserveerde gedrag van de betreffende beleggingsportefeuille.

Van Haastrecht: “Historische rendementen van beleggingen zijn bijvoorbeeld niet normaal verdeeld; verliezen op aandelen en obligatieportefeuilles komen helaas vaker voor en zijn groter dan je op basis van een normale verdeling zou verwachten. Een model dat hier geen rekening mee houdt, geeft dus een te rooskleurig beeld. Ook worden markten met enige regelmaat getroffen door een schok (crash); gedurende zo’n schok zie je vaak dat het voordeel van spreiding over verschillende beleggingscategorieën minder effectief is dan men zou verwachten; eigenlijk gaan alle risicovolle beleggingen naar beneden als de paniek uitbreekt, zoals we bijvoorbeeld hebben gezien tijdens de kredietcrisis in 2008. De uitdaging bij het bouwen van een model is altijd om het gedrag van alle beleggingscategorieën die het model ondersteunt waarheid getrouw weer te geven; niet alleen de beleggingscategorie op zichzelf, maar ook het gedrag onderling, dus de correlatie en de verandering daarin onder verschillende omstandigheden dient waarheidsgetrouw te zijn.”

Finbotx geeft volledige inzage in hoe het model is opgebouwd en welke aannames en keuzes er worden gemaakt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.