Europese steun voor shoprecht PEPP-spaarder

0

Het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging van Premie Pensioen Instellingen (PPI’s) hebben in D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld een medestander gevonden om elke PEPP-spaarder het recht te geven om bij pensioeningang te wisselen van aanbieder.

Het Verbond baseert zich hierbij op het conceptrapport dat In ’t Veld heeft geschreven over het pan-Europees persoonlijk pensioenproduct (PEPP). Dit product biedt nieuwe mogelijkheden voor individuele pensioenopbouw voor Europese burgers, vooral in landen met een minder goed ontwikkeld pensioenstelsel. Het PEPP kan een aanvulling zijn op AOW (1e pijler) en pensioen dat via de werkgever wordt opgebouwd (2e pijler).

Het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging van Premie Pensioen Instellingen stelden eerder vast dat het er op lijkt dat in de door de Europese Commissie voorgestelde verordening PEPP-spaarders uitgesloten kunnen worden van het door hen gewenste ‘shoprecht’. Verwacht wordt dat de Commissie Economische zaken van het Europees Parlement het conceptrapport volgende maand zal bespreken.

Ook IORP’s

Het Verbond en de PPI Vereniging zijn er ook voorstander van dat behalve pensioenverzekeraars, banken en asset manager, ook instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (IORP’s) een PEPP mogen aanbieden. “Ook hier sluit In ’t Veld aan bij ons gezamenlijk voorstel: ook instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (IORP’s) mogen een PEPP gaan aanbieden als zij zelf geen biometrische risico’s kunnen dragen en geen beleggingsrendement of een bepaalde uitkeringshoogte garanderen. PPI’s voldoen aan deze voorwaarden en kunnen zodoende, net als verzekeraars, banken en asset managers, gaan bijdragen aan een ruim en innovatief aanbod van het PEPP. Verzekeraars kunnen uiteraard een PEPP aanbieden waarbij zij zelf biometrische risico’s dragen”, aldus het Verbond in een eerste reactie op het conceptrapport van In ’t Veld waarvan de officiële publicatie nog volgt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.