EU moet PEPP-deelnemer shoprecht geven

0

Het Pan-Europees persoonlijk pensioenproduct (PEPP) kan alleen succesvol zijn als er een voldoende ruim en innovatief aanbod komt. Daarnaast moeten de deelnemers een ‘shoprecht’ krijgen. Dat schrijven het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging van Premie Pensioen Instellingen (PPI’s) in een gezamenlijk advies aan het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie.

Het Pan-Europees persoonlijk pensioenproduct (PEPP) biedt nieuwe mogelijkheden voor individuele pensioenopbouw voor Europese burgers, vooral in landen met een minder goed ontwikkeld pensioenstelsel. Het PEPP kan een aanvulling zijn op AOW (1e pijler) en pensioen dat via de werkgever wordt opgebouwd (2e pijler).

Het Verbond en de PPI Vereniging stellen in hun advies voor dat behalve pensioenverzekeraars, banken en asset managers ook instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (IORP’s) een PEPP mogen aanbieden. “Dit indien zij zelf geen verzekeringstechnische risico’s kunnen dragen, zoals risico’s in verband met levensverwachting, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Premie Pensioen Instellingen voldoen aan deze voorwaarde en kunnen zodoende mede bijdrage aan een ruim en innovatief aanbod van het PEPP”, aldus het Verbond en de PPI Vereniging.

Kiezen

Een van de uitgangspunten van het PEPP is de mogelijkheid voor de PEPP-spaarder om te kiezen uit verschillende uitkeringsopties. Bij het afsluiten van het contract maakt de PEPP-spaarder daarover een voorlopige keuze. Omdat de aangeboden uitkeringsopties tussen soorten aanbieders kunnen verschillen en daarbinnen ook op voorwaarden, vinden het Verbond en de PPI Vereniging dat iedere PEPP-spaarder het recht moet hebben om op de pensioendatum over te stappen naar een andere aanbieder. In de voorgestelde verordening is dit ‘shoprecht’ volgens hen onvoldoende gewaarborgd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.