DNB: ‘BGN verzekerde zonder vergunning’

0

DNB heeft een last onder dwangsom aan Betaal Garant Nederland (BGN) opgelegd van 50.000 euro, het maximale bedrag voor een dwangsom. Deze is opgelegd omdat BGN zonder over een daartoe vereiste vergunning te beschikken optreedt als schadeverzekeraar en betaaldienstverlener. Hiermee overtreedt het de Wft. BGN verleende afbouwgaranties, maar kwam zijn afspraken niet na.

DNB: “De doelstellingen van de Wft zijn onder meer het waarborgen van de soliditeit van financiële ondernemingen, de stabiliteit van de financiële sector, bescherming van de consument en de integriteit van het financiële stelsel. Om deze doelstellingen te bereiken, is onder meer voorzien in gereguleerde toetreding tot de markt door middel van een vergunningstelsel en in de uitoefening van toezicht door de toezichthouder. BGN heeft zich onttrokken aan het toezicht van DNB door actief te zijn op de gereguleerde markt zonder daarbij de toepasselijke markttoetredingsbepalingen in acht te nemen. Door zonder vergunning op te treden als schadeverzekeraar en betaaldienstverlener, heeft BGN de doelstellingen van de Wft in gevaar gebracht.”

Ongegrond

BGN heeft tegen het besluit tot het opleggen van de last onder dwangsom bezwaar gemaakt. Dit bezwaar is door DNB op 6 oktober 2021 ongegrond verklaard. BGN heeft op 17 november 2021 beroep ingesteld tegen de beslissing op bezwaar. De rechtbank heeft nog geen uitspraak gedaan in het beroep.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.