Digitale bibliotheek versnelt datadelen

0

Binnen de financiële sector vindt een versnelling plaats van de ontwikkeling van Data Exchange. Hierbij worden tussen partijen gegevens uitgewisseld die zonder menselijke bewerkingen door de ontvangende partij worden overgenomen. Hiervoor worden inmiddels de nodige verschillende standaarden toegepast.

Afgelopen week tekenden de Stichting Contactgroep Automatisering (CGA) en SIVI een convenant om te komen tot sectorbreed werkende Data Exchange voor financiële diensten. Justin Schlee, bestuurslid van de Stichting Contactgroep Automatisering: “Wat we hiermee vooral beogen is maximale transparantie in de standaarden die elke partij toepast. Alleen op die manier kunnen alle partijen snel de juiste koppelingen maken voor gegevensuitwisseling. Het beste kun je het convenant zien als het streven om op één plaats een boekenkast te bouwen waarin alle informatie, die voor partijen uit de financiële sector nodig is om met elkaar digitaal data uit te wisselen, makkelijk te vinden is. Was de ‘boekenkast’ er in het verleden misschien wel, dan was het niet voor iedereen duidelijk hoe je uit het enorme aanbod van diensten en producten de juiste keuzes kon maken.”

Overzicht en inzicht

Om te komen tot een sectorbreed werkende Data Exchange voor financiële diensten moet er volgens Peter Mols, directeur SIVI, een digitaal ecosysteem tot stand worden gebracht waarin standaarden worden toegepast rond onder meer vaststellen van digitale identiteiten, transport en digitale opslag van data en procesondersteuning. Mols: “Wij maken verbinding tussen overzicht van en inzicht in de eerder genoemde standaarden en de partijen die ze toepassen. Wij verwachten dat dit iedereen helpt de juiste afwegingen en keuzes te maken”.

Voor de totale markt

Het op te zetten model moet volgens Schlee een referentie zijn voor een informatief/instructief domein, waarin alle informatiestromen worden samengebracht, gecatalogiseerd en beschikbaar gemaakt voor koppelingen in de hele sector. “De Contactgroep Automatisering is geen standaardisatie instituut, maar we vinden sectorbrede standaardisatie wel belangrijk”, aldus Schlee. De eerste resultaten worden naar verwachting nog dit jaar aan de totale markt beschikbaar gesteld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.