Daling dekkingsgraden pensioenfondsen

0

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in november teruggelopen naar 124%. De rente daalde en dat was de grootste driver voor de terugloop. November bleek namelijk een goede beleggingsmaand. Zowel aandelen als vastrentende waarden behaalden een plus, maar dit woog niet op tegen de stijging van de verplichtingen. Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in november naar 121%. Dit biedt ruimte voor indexatie en dit is ook groots opgepakt door de grote fondsen. Met deze hogere dekkingsgraden lijkt de urgentie voor een ander pensioenstelsel daarentegen ineens veel minder groot.

Pensioenfondsen delen uit

De in de afgelopen maanden gestegen dekkingsgraden maken dat pensioenfondsen er een heel stuk rooskleuriger voor staan dan een jaar geleden. Frank Driessen (foto), CEO Aon Wealth Solutions Nederland: “Dit is ook aanleiding voor de grote fondsen om forse indexaties toe te kennen. De gestegen inflatie kan op die manier (deels) gecompenseerd worden. Zo gaat ABP 11,96%, BPF Bouw 14,52%, Zorg en Welzijn 6% en PMT 6,2% indexeren per 1 januari aanstaande. Ook andere fondsen maakten dergelijke indexatiecijfers bekend. De fondsen lopen met de toekenning van forse indexaties vooruit op het nieuwe stelsel. Wij vinden het positief dat fondsen iets extra’s kunnen doen. De huidige gepensioneerden kunnen dit goed gebruiken, maar wij adviseren fondsen om niet de grenzen op te zoeken. Zoals deze maand blijkt, kunnen dekkingsgraden ook zo weer terugvallen en er zal straks ook buffer nodig zijn voor de overgang naar het nieuwe stelsel. Het is wat vroeg om ervan uit te gaan dat op het moment van overgang de dekkingsgraden nog steeds zo hoog zijn.”

Advies Commissie Parameters

Deze is het rapport van de Commissie Parameters gepubliceerd. Het rendement op aandelen wordt iets naar beneden bijgesteld, van 5,8 naar 5,4%. Naast verwachte rendementen, komt de commissie met een aanpassing van de UFR-systematiek. Tot slot wordt ingegaan op de scenariosets. Het model voor het genereren van scenariosets wordt uitgebreid met een toestandsvariabele. Driessen: “Wij verwachten dat de doorrekeningen van de bedragen zoals deelnemers die in mijnpensioenoverzicht.nl kunnen zien van het nieuwe stelsel iets minder gunstig uitkomen voor met name jongere deelnemers. Dit komt omdat in het nieuwe systeem risicovoller voor jongeren wordt belegd en daar staat nu iets meer extra rendement tegenover. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid een beperkt effect zijn.”

Toekomst

Driessen: “Maar naast de overgang naar het nieuwe stelsel krijgen de fondsen ook nu direct al te maken met het nieuwe advies. Naast de verlaging van het rendement op aandelen is de inflatieverwachting ietsje naar boven bijgesteld. Het reële rendement zal daardoor wat afnemen, wat zal leiden tot een toename van de premie als deze op basis van verwacht rendement wordt vastgesteld. Wij verwachten dat fondsen nog niet de nieuwe parameters hoeven toe te passen voor de premie 2023, omdat ze die premie veelal dit jaar hebben vastgesteld of dit jaar nog vaststellen. Per saldo verwachten wij dus niet zo heel veel impact van dit advies. Impact op de premie gaan we pas in 2024 zien.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.