Cora van Nieuwenhuizen: ‘Mis de boot niet met FinTech’

0

De ontwikkelingen op het gebied van FinTech schieten de laatste jaren de pan uit en dat is zeker ook belangrijk voor de financieel adviseur. ‘Mis de boot niet’, was de boodschap van VVD-Europarlementariër en FinTech-rapporteur Cora van Nieuwenhuizen op HypoVak.

We moeten vooruitkijken als het gaat om technologische ontwikkelingen. Dan is het des te ironischer dat ook Van Nieuwenhuizen in het Europese Parlement ziet dat er vooral veel wordt teruggekeken, zeker als het gaat om de financiële sector. “Men kijkt nog steeds naar de financiële crisis en zoekt manieren om dit te voorkomen. Daar is de huidige wetgeving vooral op gebaseerd. Maar als je naar FinTech kijkt, zie je de wereld razendsnel veranderen. Ik wil graag dat deze ontwikkelingen op Europees niveau wordt gefaciliteerd, in plaats van gefrustreerd.”

Big Data

Big Data is een van de voorbeelden van de snelle ontwikkelingen die Van Nieuwenhuizen noemt. “Bedenk wel dat 80% van de data die nu opgeslagen is, afkomstig is van de afgelopen twee jaar. En met ontwikkelingen als de komst van 5G in aantocht zal dit alleen maar makkelijker worden. Met kunstmatige intelligentie en machine learning die alleen maar toenemen, zijn de mogelijkheden eindeloos.”

De ontwikkelingen van Blockchain zijn eveneens interessant: een gedistribueerde database die een lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing. De Bitcoin is daar een voorbeeld van. Met name een gesloten Blockchain zou voor de financiële sector benut kunnen worden bij gegevensuitwisseling. Al deze ontwikkelingen, volgens Van Nieuwenhuizen, komen bij elkaar en grijpen op elkaar in.

Privacy

Data kan worden ingezet als analysemiddel, maar dat is wel een privacygevoelig thema. “Bij autoverzekeraars vinden we het wel normaal om data te delen als het in ons voordeel spreekt; bijvoorbeeld als we netjes hebben gereden. Maar andersom kan het ook in ons nadeel werken. Hetzelfde geldt voor zorgverzekeraars. En dan heb ik het nog niet over het weggeven van data aan apps op je smartphone. Ja, het staat wel in de voorwaarden welke data je ‘weggeeft’ aan een app, maar niemand leest die. De app van Uber houdt bijvoorbeeld de status bij van de accu van de smartphone. Wist u dat ze automatisch de prijzen omhoog gooien zodra de telefoon leeg dreigt te raken? Dan is de nood natuurlijk het hoogst.”

Omarmen

Ondanks het privacy-issue kan data uiteraard enorm van dienst zijn voor adviseurs bij het inspelen op life events. Alle reden dus om de mogelijkheden hiervoor te omarmen. Maar FinTech kan ook een bedreiging vormen voor de advies. “Robo-advies kan het straks net zo goed doen als de menselijke adviseur. Sterker nog: klanten durven tegenover een anonieme robot eerder toe te geven als ze iets niet snappen. En met ontwikkelingen als gezichtsherkenning in het vooruitzicht, kan dit nóg eerder worden vastgesteld.”

Ockto

Het verzamelen van klantdata kwam ook later op HypoVak aan de orde tijdens de keynote van Paul Janssen, Product Director van Ockto. De klant geeft Ockto toestemming zijn gegevens op te halen bij de Belastingdienst, het UWV en Mijnpensioenoverzicht.nl en te delen met zijn financieel adviseur. “Zo ken je een klant al beter voordat hij bij je aan tafel zit”, aldus Janssen. “Bovendien wordt het offertetraject veel sneller.”

Uiteraard moet hierbij ook worden nagedacht over privacywaarborgen en veiligheidsgaranties. Inmiddels is de software al live gegaan in veel adviessystemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.