Consument met lening is honkvast

0

Mensen die eenmaal een lening hebben afgesloten, onderzoeken gedurende de looptijd in veel gevallen niet of het krediet elders wellicht tegen een gunstiger rente kan worden overgesloten. 54 procent van de consumenten met een consumptieve lening weet zelfs het rentepercentage van hun huidige lening niet.

Het zijn enkele opvallende resultaten uit het Groot Leenonderzoek dat in opdracht van Freo door Marktonderzoeksbureau Markteffect is uitgevoerd onder ruim 1.000 consumenten met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Daaruit blijkt dat 67% van de Nederlanders met een lening nooit of zelden checkt of deze lening goedkoper kan. Andere aanbieders zoals zorgverzekeraars, telecomaanbieders, energieleveranciers, worden door hen wel vaker vergeleken. Ruim een kwart van de respondenten die wel eens heeft overwogen om de lening over te sluiten, maar dit niet heeft gedaan, denkt dat het ‘te veel gedoe’ is om over te stappen.

Consumenten die meededen aan het onderzoek blijken hun leningen veelal te hebben afgesloten voor een verbouwing (29%), de aanschaf van een auto (29%) of voor de aflossing van een lening (22%).

Overstapservice

“Het zit nog niet in onze natuur om tussentijds op onderzoek uit te gaan om leningen te vergelijken”, zegt Ron van Vliet, directeur van Freo. “Bovendien kost het mensen gevoelsmatig veel moeite om over te stappen naar een andere kredietpartij. Die drempel lijkt stukken lager bij een energieleverancier, telecom- of zorgaanbieder, laat het onderzoek zien. En dat terwijl nagenoeg elke kredietpartij een gratis overstapservice aanbiedt.”

Bron: Onderzoek Freo

Beperkte kennis

Uit het Groot Leenonderzoek blijkt dat het merendeel van de respondenten de eigen kennis over lenen en rentetarieven laag inschat. Iets meer dan de helft (52%) van de ondervraagden geeft zijn eigen kennis over lenen een rapportcijfer van 6 of lager. Dit geldt ook voor de rentetarieven van een doorlopend krediet of persoonlijke lening. 53% geeft zichzelf hiervoor een 6 of lager. Mannen geven hun kennis over lenen gemiddeld een hoger rapportcijfer (6,4) dan vrouwen (5,5).

Wat verder blijkt uit het onderzoek:

  • 53% heeft nog nooit overwogen om de huidige lening over te sluiten.
  • 44% van de leners geeft aan de lening vaker te moeten bekijken.
  • 27% van de leners ervaart de lening als een ‘wurgkrediet’.
  • 44% vergelijkt een kredietverstrekker op het moment dat het huidige contract afloopt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.