Concurrentiestrijd particuliere belegger

0

In de strijd om nieuwe beleggingsklanten heeft ruim de helft van de beleggingsmaatschappijen inmiddels het aanbod aangepast. Rabobank stopte bijvoorbeeld met Rendemix, ING deed hetzelfde met Geld voor Later en SNS schafte Profiel Beleggen af ten gunste van SNS Doelbeleggen.

Nationale Nederlanden, Semmie en Evi van Lanschot lanceerden in het afgelopen jaar nieuwe proposities. Daarnaast nam Binckbank nieuwkomer Pritle over. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Beleggingsmatch.nl. Ondanks de stevige concurrentie zijn de verschillen tussen de partijen nog steeds groot. Het verschil in kosten tussen de duurste en goedkoopste aanbieder loopt op tot 1,8%.

Meer beleggers

Volgens het onderzoek zijn in 2016 – mede door de aanhoudende lage spaarrentes – 100.000 huishoudens gestart met beleggen. Historisch gezien is het aantal beleggende huishoudens, met 1,2 miljoen, echter nog fors lager dan de 1,9 miljoen uit eind jaren negentig.

FitVermogen 8,25%

Onderzocht is de markt van periodiek beleggen. Er zijn in totaal 15 vermogensbeheerders en mixfondsen vergeleken.  De onderzoekers gingen daarbij uit van eenmalig 1.000 euro en een maandelijkse inleg van 100 euro.

Uitgaande van het gemiddelde rendement op periodiek beleggen over de afgelopen 5 en 7 jaar, behaalde FitVermogen met 8,25% het hoogste jaarlijkse rendement over 7 jaar. ABN Amro volgt met 8,11%. Over een periode van 5 jaar zijn de posities echter omgedraaid. ABN Amro behaalde in dat tijdsbestek het hoogste rendement met 10,22% gemiddeld per jaar.

Meer rendement dan sparen

Het gemiddelde nettorendement van de aanbieders uit het onderzoek was 6,93% in een neutraal profiel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.