Complexe vraagstukken zijn de toekomst

0

Er zal altijd behoefte blijven aan persoonlijk contact, maar dan uitsluitend bij complexe vraagstukken. De default wordt snelheid, gemak en comfort. Dat zegt Yuri van Geest, ambassadeur van Singularity University Nederland en spreker tijdens het Zwitserleven PensioenEvent op 4 oktober.

Een van de zaken die hij daar zal uitlichten is de impact van de technologische revolutie op de arbeidsmarkt. “Naar schatting 80% van alle bestaande banen wordt de komende twintig jaar beïnvloed dan wel vervangen door robotisering, het gebruik van zelf lerende algoritmen, 3D-printing en andere nieuwe technologie. Eenvoudig, administratief en handmatig werk gaat verdwijnen. De onder- en middenklasse krijgen de grootste klappen, alleen in hoogopgeleid en gespecialiseerd werk zit groei. Ook de inhoud, vorm en processen van werk gaan snel veranderen”, voorspelt Van Geest.

Alle sectoren worden geraakt

Volgens Van Geest blijft geen enkele branche buiten schot. Het aantal selfserviceconcepten met robots in de bediening zal volgens hem alleen maar toenemen. “De financiële sector ligt nu al in de vuurlijn. Zie de reorganisaties bij onder meer ING, Rabo en ABN Amro. Blockchaintechnologie en fintechstartups versterken elkaar en ontwrichten het systeem. De komende vijf à tien jaar zal dit verder doorzetten”, voorspelt Van Geest.

Complexe vraagstukken

Blockchain maakt intermediairs zoals notarissen, adviseurs en toezichthouders volgens hem minder relevant en mogelijk zelfs overbodig. “Er zal altijd behoefte blijven aan persoonlijk contact, maar dan uitsluitend bij complexe vraagstukken; de default wordt snelheid, gemak en comfort. Kijk om je heen: vrijwel iedereen bankiert nu al via internet of mobiele app.’”

Nieuwe technologie zal echter ook veel nieuwe functies creëren en zaken als creativiteit, ondernemerskracht, zelfinzicht, emotionele intelligentie, laten zich niet door technologie vervangen. “Maar eerlijk is eerlijk: net als bij de industriële revolutie zal helaas niet iedereen op de nieuwe arbeidsmarkt een plek vinden. Daar ligt een uitdaging.”

Lees hier het hele interview met Yuri van Geest op Zwitserleven.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.