Bijna 40% krijgt onverwachte rekening na bezoek zorgverlener zonder contract

0

Het afgelopen jaar bezocht ruim 14% van de Nederlanders één of meerdere keren een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract had. Bijna 40% van hen kwam er pas achteraf achter dat ze zelf geld moesten bijbetalen.

Dat blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl in samenwerking met Factsnapp. De ondervraagden moesten gemiddeld ruim 200 euro zelf bijbetalen. “Dat is al best veel geld, maar we zagen ook uitschieters naar bedragen van ruim 1000 euro die mensen zelf moesten betalen omdat de zorgverlener niet gecontracteerd bleek”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Consument vaak onwetend

Bulthuis: “Uit het onderzoek blijkt dus ook dat consumenten nauwelijks bekend zijn met het begrip ‘gecontracteerde zorg’ of weten wat de gevolgen zijn als je zorgverlener geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Ruim 6% van de ondervraagden wist bijvoorbeeld niet of ze het afgelopen jaar een zorgverlener zonder contract hadden bezocht. Hier ligt een belangrijke taak voor zorgverzekeraars én zorgverleners. Als je door de huisarts wordt doorverwezen, kan die al met je kijken of je mogelijk een deel van de kosten zelf moet betalen. Ook de zorgverlener waar je je meldt, kan je dit vertellen. En dat zouden beide partijen dus ook moeten doen.”

Uitblijven contracten voor 2024 ‘schandalig’

Volgens Bulthuis zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het sluiten van contracten met voldoende zorgverleners. Ook is het hun taak om consumenten hierover duidelijk te informeren. “De afgelopen jaren zien we dat de contracten voor het nieuwe jaar steeds later rondkomen. Consumenten moeten tussen half november en eind december kiezen wat ze doen met hun zorgverzekering voor het komende jaar, maar bij enkele grote zorgverzekeraars is in sommige delen van het land nog maar 30 tot 70% van de contracten met de ziekenhuizen rond. Dat is natuurlijk schandalig, want zo kun je als consument geen goede keuze maken.”

In de gaten houden

Bulthuis raadt consumenten dus vooral aan om de komende weken goed in de gaten te houden of de zorgverleners van hun keuze een contract hebben. “Dit moet je natuurlijk checken als je wilt overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, maar controleer het ook bij je huidige zorgverzekeraar. Als er vorig jaar een contract was met een zorgverlener, is het niet zeker dat in 2024 ook zo is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.