Bevolkingsgroei vorig jaar gehalveerd

0

Vorig jaar groeide de Nederlandse bevolking met naar schatting 63.000 inwoners. Dat is de helft minder dan in 2019. Er kwamen vooral minder immigranten in 2020, en ook zijn er meer mensen overleden. Aan het eind van het jaar telde Nederland bijna 17,5 miljoen inwoners, blijkt uit voorlopige CBS-cijfers.

Vooral de eerste golf van de coronapandemie had volgens het CBS een groot effect op de bevolkingsgroei. Er overleden meer mensen dan er kinderen geboren werden, en de groei door buitenlandse migratie kwam vrijwel tot stilstand. Nadat de sterfte was gedaald en de coronamaatregelen voorzichtig werden losgelaten, kwam de buitenlandse migratie weer op gang. In het vierde kwartaal nam het aantal sterfgevallen opnieuw toe. De aantallen immigranten en emigranten verschilden tijdens deze tweede golf aanmerkelijk minder van die in 2019 dan tijdens de eerste golf.

Immigratie en emigratie

De bevolking groeide vooral door migratie: het saldo van immigratie en emigratie was 59.000. Het aantal immigranten in 2020 komt naar verwachting uit op bijna 211.000, ruim 58.000 lager dan een jaar eerder. De emigratie daalde minder, van 161.000 naar 152.000.

De natuurlijke aanwas (geboorte min sterfte), komt naar verwachting uit op 4.000. Zowel tijdens de eerste als tijdens de tweede golf overtrof de sterfte het aantal kinderen dat werd geboren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.