Berekening dagwaarde schimmig gebied

0

In Tros Radar vanavond aandacht voor de niet transparante wijze waarop schadeverzekeraars de dagwaarde van een product berekenen. Aanleiding hiervoor is het onderzoek dat consumentenplatform Wegwijs eerder dit jaar publiceerde over dit onderwerp.

Volgens Wegwijs houdt ruim 81% van de 33 onderzochte inboedel- en reisverzekeraars strikt geheim hoe zij bij schade dagwaardes berekenen. De verzekeraars die consumenten wel openheid geven over hun afschrijvingstermijnen zijn volgens het financieel consumentenplatform zeldzaam.

Wegwijs: “Tot enige jaren geleden hanteerden verzekeraars nog allemaal soortgelijke afschrijvingslijsten, maar dat is uit mededingingsoogpunt niet langer toegestaan. De maatschappijen stellen daarom hun eigen lijsten samen. Het Verbond van Verzekeraars vindt dat verzekeraars zo transparant mogelijk moeten zijn, maar benadrukt dat hun leden vrij zijn om hun eigen beleid te bepalen.”

Onafhankelijk instituut

Bij het afschrijven op producten wordt een bepaald percentage afgetrokken van de dagwaarde van een product. Hoe snel die afschrijving plaatsvindt, verschilt volgens Wegwijs per verzekeringsmaatschappij. “Maar de snelheid van afschrijving bepaalt mede het bedrag dat wordt uitgekeerd na schade. Een consument weet echter niet wat hij koopt als hij een verzekering sluit en kan zo voor honderden euro’s gedupeerd worden. Wegwijs adviseert om door een onafhankelijk instituut minimumtermijnen vast te laten stellen. Verzekeraars zou het vervolgens vrij staan om in het voordeel van de klant van deze lijst af te wijken. Consumenten weten zo waar ze aan toe zijn en verzekeraars zijn in staat om zich door middel van gunstige regelingen van elkaar te onderscheiden.”

Vergelijkingssites vergeten afschrijving

Ook zouden vergelijkingssites rekening moeten houden met de door de maatschappij gehanteerde methode van afschrijving. “Op vergelijkingssites wordt vaak een hoge waardering gegeven aan verzekeringen met hoge verzekerde bedragen. Die informatie is echter van weinig waarde als de snelheid van afschrijving niet bekend is. In de praktijk kan een lager verzekerd bedrag met gunstigere berekening van de dagwaarde voordeliger zijn dan een hoog bedrag met ongunstige berekening van de dagwaarde.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.