ASR belooft coulance na klachten over Vitality

0

Vier keer per week cardio-sporten en daarnaast ook drie dagen per week heel veel wandelen om je gestelde beweegdoelen te bereiken. Deelnemers van ASR Vitality trokken en masse aan de bel bij consumentenprogramma Radar vanwege gewijzigde voorwaarden en die gingen ook nog eens na een paar dagen al in. Een sportarts waarschuwt dat het te veel is en ook een advocaat fluit ASR terug.

Het Vitality programma werd in 2019 door de verzekeraar in Radar gepromoot: “Kom dagelijks in beweging en word beloond. Met ASR Vitality blijf je in beweging. Via de app verdien je namelijk punten door stappen te zetten, je hartslag te verhogen. En die punten kun je inwisselen voor de leukste week-, maand- en jaarbeloningen!” Een weekbeloning is bij de start van het programma vijf euro waard en kan ingewisseld worden voor waardebonnen van bijvoorbeeld een bon voor Bol.com of Intersport.

Jaardoelen behalen voor veel korting

Ook kun je meedoen voor geldteruggave op de aanschaf van een fitbit of Apple Watch. Haal je in een maand 2500 punten dan verdien je een deel van het aankoopbedrag terug, in 24 maanden kun je zo het volledige aankoopbedrag terugverdienen. En sommigen doen ook mee om een verzekeringskorting te krijgen: deelnemer Patrick Zwegers krijgt door zijn jaardoelen te behalen jaarlijks zo’n 500 euro korting op zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering.

65.000 deelnemers

In totaal kent het programma 65.000 deelnemers, maar of dat aantal zo hoog blijft is de vraag. Het regent klachten in de Radar-inbox. Van intensieve sporters die vinden dat vier in plaats van twee keer per week cardio-sporten te veel is, tot 60-plussers die opeens buitensporig veel moeten gaan bewegen.

‘Dit is niet meer gezond’

Patrick Zweers is één van de fanatieke deelnemers, zijn standaardschema is driemaal per week hardlopen, tweemaal één uur en eenmaal 45 minuten. Daar verdiende hij dan 800 (2x 300 + 200) punten mee. Slaat hij één hardlooptraining over dan gaat hij twee dagen wandelen, meer dan 10.000 stappen (goed voor 100 punten per keer). Ook dat is opgeteld 800 punten. Om onder de nieuwe voorwaarden aan de 800 punten te komen moet hij vier keer minimaal een uur gaan hardlopen (4×200). Wordt hardlopen met wandelen gecombineerd dan wordt het aantal dagen sporten en de duur alleen maar hoger. “Dat is niet meer gezond’, zegt Zweers. Hij krijgt bijval van emeritus hoogleraar Frank Backx: “Vier keer is voor de meeste mensen te veel. Bij drie keer in de week hardlopen heb je altijd een hersteldag tussendoor, maar bij vier keer heb je dat niet meer. Dan liggen blessures op de loer. Daar gaat ASR een stapje te ver.

Harder aan de bak voor minder bonnen

Dat belonen werkt, merkt Radar aan de klachten. Om de felbegeerde Bol.com-bonnen te verdienen moeten mensen nu veel en veel harder aan de bak, maar ook de waarde van de bonnen is verlaagd. “Ik moet twee keer zo veel hardlopen voor minder bonnen, ja, dat werkt ongelofelijk demotiverend”, laat een deelnemer aan Radar weten. Dat belonen werkt, blijkt uit onderzoek waarop het internationale programma is gestoeld.

Coulant

In de studio nam Akkie Lansberg, directeur van ASR Zorgverzekeringen, plaats. Hier vertelde zij dat de kosten-batenbalans van hun programma niet klopte, waardoor zij een verandering moesten aanbrengen. De klanten die hierdoor opeens veel meer moeten gaan bewegen om hun smartwatch terug te verdienen, worden tegemoetgekomen, aldus Lansberg: “De klanten hebben gelijk met hun klachten over het programma en daar gaan we ook aan tegemoet komen. Klanten die door de aanpassingen net niet een bepaald level hebben gehaald, daar gaan we heel coulant in zijn. En we gaan zorgen dat die toch op dat level komen. We gaan echt zorgen dat de mensen die in twee jaar hun smartwatch wilden terugverdienen, dat die dat op hun oude doelstellingen kunnen doen. En hetzelfde geldt voor de jaarbeloningen.”

Uitdagender

Lansberg: “Tegelijkertijd hebben we wel de doelen aangepast, dus de beweegdoelen, die worden wat uitdagender. En dat betekent dat mensen iets meer moeten bewegen of iets vaker. Dus dagelijks moeten bewegen om hun beloningen te kunnen verdienen. Dus mensen die nu iets hebben aangeschaft, kunnen met de huidige doelen en huidige bewegingen gewoon kunnen afronden. En dit gaan we ook aan Patrick en aan alle andere klanten die dit betreft vertellen. Dat hebben we gewoon niet goed gedaan en dat gaan we natuurlijk graag terugdraaien voor die klanten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.