‘Hogere hypotheekrente voor bestaande klanten Centraal Beheer en Obvion’

0

Uit onderzoek van hypotheekadviseur Frits blijkt dat twee hypotheekverstrekkers, Centraal Beheer Achmea en Obvion Hypotheken, met enige regelmaat een nieuwe variant van hun hypotheekproduct introduceren. De nieuwe hypotheekproducten krijgen een andere naam (‘label’) en hebben ten opzichte van hun voorganger betere voorwaarden én een lagere rente. Dat schrijft Frits en heeft dat toegelicht in het tv-programma Radar.

Kort na de introductie van een nieuwe hypotheek wordt de voorganger uit de markt gehaald, schrijft Frits. Het oude label is dan niet meer beschikbaar voor nieuwe klanten. Bestaande klanten houden echter de voorwaarden en rentes van het oude label en mogen niet altijd zomaar overstappen naar het nieuwe product van dezelfde aanbieder.

Labelstapelaars

Uit het onderzoek blijkt volgens Frits dat de zogenaamde labelstapelaars een ander rentebeleid hanteren voor de inactieve en actieve hypotheeklabels. Ondanks somberder voorwaarden, wordt op de oudere labels doorgaans een hogere rente gerekend. Rentedalingen worden in het inactieve label minder frequent en minder fors verwerkt, terwijl een rentestijging juist snel en fors wordt verwerkt, stelt Frits vast. “De schade die consumenten door deze handelswijze lijden loopt al snel op tot duizenden euro’s over de looptijd van de hypotheek.”

In het onderzoek van Frits zijn renteverschillen tot 0,6% gevonden tussen inactieve en actieve labels van dezelfde aanbieder. Dit verschil werd gevonden tussen de Thuis Hypotheek en de Leef Hypotheek van Centraal Beheer Achmea, in de risicoklasse vanaf 95% met een rentevaste periode van 3 jaar. “Voor een verhoging van 60.000 euro op een bestaande hypotheek, gaat dit om ruim 5.500 euro extra rentelasten. Bij aflopende rentevastperiodes, zeker bij aflossingsvrije hypotheken, gaat dit al snel om tienduizenden euro’s.”

Reactie geldverstrekkers

Centraal Beheer stelt in een reactie aan Radar: “Wij hebben verschillende hypotheekproducten met verschillende voorwaarden die ieder ook hun eigen prijs hebben, zoals gebruikelijk in de markt.” Daarnaast stelt de geldverstrekker dat een hogere prijs aanleiding is voor betere voorwaarden. Radar reageert hier nogal cynisch op door te stellen dat Centraal Beheer het bestaande klanten onmogelijk maakt om gebruik te maken van een nieuw label.

Obvion stelt dat de verschillen tussen de verschillende hypotheekproducten beperkt zijn. De geldverstrekker heeft er in 2019 voor gekozen nog maar één hypotheeksoort aan te bieden aan nieuwe klanten: de Obvion Woonhypotheek. Dit ter vereenvoudiging van haar productassortiment. Klanten met een ‘oude’ Basis of Compact hypotheek kunnen deze indien gewenst omzetten naar de nieuwe Woon hypotheek. De klant kiest dan een nieuwe rente inclusief rentevaste periode. Op een renteherzieningsmoment van alle leningdelen kan deze overstap zonder vergoeding worden gemaakt.

Obvion: “Als gevolg van andere voorwaarden en een andere tariefstructuur is er geen vaste afstand tussen rente van de verschillende producten. Wel toetsen we doorlopend of gemiddeld genomen de rente van de Woon hypotheek en de Compact hypotheek, die qua voorwaarden het meest op de Woon Hypotheek lijkt, in lijn zijn geprijsd. Bij een renteverandering kan het daardoor voorkomen dat klanten met een Obvion, Basis of Compact hypotheek in sommige tariefgroepen relatief gezien goedkoper of duurder uit komen dan een vergelijkbare tariefgroep in de Woon Hypotheek.”

Met recente voorbeelden toont Obvion aan dat de rentewijzigingen van de verschillende producten met elkaar in lijn liggen. “Als gevolg van het verschil in de tariefstructuur van de Compact en Woon Hypotheek zijn ze niet identiek. De Compact hypotheek heeft 7 tariefgroepen, de Woon Hypotheek heeft 6 tariefgroepen. De afstanden tussen de tariefgroepen zijn verschillend tussen de producten. Hierdoor volgt een andere spreiding van de rentewijziging en ontstaan deze verschillen.” Obvion staat open voor een gesprek met Frits en de klanten die zich door de geschetste werkwijze mogelijk benadeeld voelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.