Premievrij pensioen arbeidsongeschikten niet uitgekeerd

0

Mensen die tijdens hun werkzame leven arbeidsongeschikt worden, houden recht op premievrije pensioenopbouw. Volgens de Consumentenbond moeten pensioenfondsen arbeidsongeschikten hierover informeren, maar dat doen ze in de praktijk lang niet altijd waardoor het geld op de plank blijft liggen.

In de uitzending van Radar werd zaterdag het onderzoek van de Consumentenbond onder verschillende pensioenfondsen uitgelicht. Er zou volgens dit onderzoek mogelijk nog twee miljard euro op de plank liggen bij pensioenfondsen, bestemd voor mensen die tijdens hun werkzame leven arbeidsongeschikt zijn geraakt. De Consumentenbond becijfert dat 10.000 tot 40.000 personen op dit moment niet krijgen waar ze recht op hebben.

UWV informeert niet

Tussen pensioenfondsen en de Consumentenbond zit wel een verschil van inzicht over de vraag hoe arbeidsongeschikten aanspraak kunnen maken op de premievrije opbouw. Waar de Consumentenbond stelt dat pensioenfondsen arbeidsongeschikten hierover moeten informeren, is een deel van de pensioenfondsen van mening dat arbeidsongeschikten zichzelf bij hen moeten melden. Maar hoogleraar Pensioenrecht Mark Heemskerk van de Radboud Universiteit, wijst er in de Radar-uitzending op dat sinds 2011 in de wet staat dat het UWV de arbeidsongeschiktheid meldt aan pensioenuitvoerders. Volgens hem is het dan ook ‘gek’ om te eisen dat arbeidsongeschikten zich ook nog eens zelf melden.

Door problemen bij het UWV zijn deze gegevens echter jarenlang niet doorgegeven aan de pensioenfondsen. Tegenover Radar zegt de Consumentenbond hierover: “Precieze cijfers zijn onbekend, maar uit ons onderzoek blijkt dat het UWV door falende automatisering bijna vijf jaar lang niet aan pensioenfondsen doorgaf wie recht hadden op deze premievrije opbouw. Het UWV kampt nog steeds met een enorme achterstand, waardoor waarschijnlijk bij tienduizenden arbeidsongeschikten geen pensioen is opgebouwd.”

Zelf opsporen

Het ABP heeft op eigen initiatief dit jaar al 16.000 arbeidsongeschikten opgespoord, die zich niet hadden gemeld voor de premievrije opbouw. Dit heeft hen volgens de Consumentenbond een miljard euro gekost. “Gezien het feit dat één op de zes van alle pensioendeelnemers hier lid is, kan het potentieel om 80.000 mensen gaan. Overigens ligt het daadwerkelijke aantal wel lager, want ook andere pensioenuitvoerders spoorden al mensen op. Daarom schatten we dat een groep tussen de 10.000 en 40.000 personen van niks weet. Conservatief geschat gaat het daarbij om een bedrag van twee miljard.”

Voorbeeldbrief

Radar heeft een voorbeeldbrief online geplaatst die consumenten kunnen gebruiken die zijn aangesloten bij de volgende pensioenfondsen: ABP. Architectenbureaus, AVH, Beton, BpfBOUW, Bouwmaterialen, Drank, Foodservice, Horeca, Houthandel, Kappersbedrijf, Koopvaardij, Medewerkers Apotheken, Meubel (Mitt), Notariaat, Openbaar vervoer, Personeelsdiensten (Stipp), PME, PMT, PWRi, Spoorwegpensioenfonds, Wonen, Woningcorporaties, Zorgverzekeraars.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.