BeFrank pleit voor pensioenbankrekening

2

“Ruim 40% van de Nederlanders houdt de regie over z’n pensioen het liefst in eigen handen. Zij bepalen graag zelf hun pensioenuitvoerder en beheren hun spaarpotje voor later met een eigen pensioenbankrekening.” Dat concludeert BeFrank uit onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders.

Meer dan de helft van de ondervraagden zou graag vóór z’n 65e willen stoppen met werken. Directeur Folkert Pama: “Toch hebben veel Nederlanders geen flauw idee hoe het is gesteld met de hoogte van hun pensioen. Het onderzoek laat zien dat bij bijna 80% dat overzicht enigszins of helemaal ontbreekt. En op de vraag hoeveel geld mensen later minimaal denken nodig te hebben om te kunnen leven, antwoordt ruim een kwart met “geen idee”. Ruim 30% zegt zich overigens wél zorgen te maken over een mogelijk pensioengat.”

Arbeidsmarkt flexibiliseert

Het zijn volgens Pama stuk voor stuk signalen die erop wijzen dat het met het pensioenbewustzijn in ons land niet goed gesteld is. “Dat raakt bovendien steeds verder in de knel nu de arbeidsmarkt in razend tempo flexibiliseert. Recent onderzoek laat zien dat het aantal traditionele dienstverbanden in ons land blijft dalen. Mensen van 35 jaar hebben gemiddeld maar liefst zeven banen op hun cv staan (bron CBS). Veel meer dan twintig jaar geleden.”

“Bijna de helft van de ondervraagden heeft bij meer dan één werkgever pensioen opgebouwd. Daardoor raken mensen al snel het overzicht kwijt”, zegt Pama. “Daar bovenop komen nog de zogeheten stapelbanen. Dat zijn mensen die meervoudige arbeidsrelaties aangaan. Ze zijn dan bijvoorbeeld één dag in de week actief bij werkgever A, een andere dag bij werkgever B en de rest van de week werken ze als zzp’er. Uit ons onderzoek blijkt dat 20% van de Nederlanders meerdere inkomstenbronnen heeft en dat percentage zal de komende jaren verder stijgen. Zzp’ers weten vaak helemaal niet of ze eigenlijk wel pensioen opbouwen en hoeveel geld er straks in dat spaarpotje zit. Wij vinden het belangrijk om mensen inzicht te geven in hun pensioen.”

Nieuwe eisen

Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Tilburg University, zei al dat deze veranderingen op de arbeidsmarkt nieuwe eisen stellen aan ons pensioenstelsel. Pama onderschrijft die wens. “Uit ons onderzoek blijkt dat veel Nederlanders zich niet in hun pensioen verdiepen, omdat ze er zelf geen invloed op kunnen uitoefenen. Mensen bewust maken van hun pensioen lukt alleen als die mensen daar ook zelf iets over te zeggen krijgen.”

Hij pleit daarom voor een radicale ommekeer: een eigen pensioenbankrekening voor alle Nederlanders. “Dat is een bankrekening die mensen zelf kunnen beheren. Een werkgever of opdrachtgever stort hierop het salaris dat is bedoeld voor de oude dag. Dat past veel beter bij de tijd van nu en zal het pensioenbewustzijn in ons land een enorme positieve impuls geven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.