Mentale gezondheid belangrijk voor werknemer in 2024

0

Zeven van de tien Nederlandse werknemers willen in 2024 meer aandacht besteden aan mentale gezondheid en welzijn op het werk. Voor vrouwen geldt dat nog meer dan voor mannen. Dat blijkt uit het Nieuwjaarsonderzoek van BeFrank.

BeFrank signaleert sinds 2018 wat de trends, wensen en sentimenten bij werknemers zijn op het gebied van werk en inkomen. Vorig jaar was de bezorgdheid rondom de persoonlijke financiële situatie een opvallend gegeven. Deze bezorgdheid is enigszins veranderd. In het vorige onderzoek verwachtte 27% moeite te hebben om rond te komen. Dit jaar is dat 21%. Ook maken minder ondervraagden zich meer zorgen op financieel gebied, 40% nu ten opzichte van 51% in het jaar daarvoor. Op dit moment heeft 90% inzicht wat hij of zij op de bank heeft staan.

Meer aandacht voor mentale gezondheid

Zeven op de tien respondenten (70%) willen het komend jaar meer aandacht besteden aan hun mentale gezondheid en welzijn op het werk. 43% wil zijn eigen grenzen kennen en respecteren. Bijvoorbeeld door eerder ‘nee’ te zeggen bij overbelasting of extra werk. Daarnaast willen vier op de tien de tijd nemen voor zelfzorg, zoals lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap en ontspanningstechnieken.

Meer aandacht voor duurzaamheid

Opvallend is dat 46% van de ondervraagden het belangrijk vindt dat de werkgever duurzame arbeidsvoorwaarden biedt. De helft van de respondenten vindt het belangrijker dan 5 jaar geleden dat de organisatie duurzaam is (49%). Ook verklaart 55% van de werknemers dat de werkgever duurzaam gedrag stimuleert.

“Duurzaamheid speelt blijkbaar voor veel werknemers een grote rol. Voor werkgevers is dat een gegeven om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld bij de keuze voor een pensioenregeling”, aldus Jan Hein Rhebergen, commercieel directeur bij BeFrank.

Zekerder over financiële toekomst

Rhebergen signaleert bij werknemers een positieve kijk op de toekomst: “Ondanks de recessie en de stijgende prijzen zijn de ondervraagden zekerder over hun financiële toekomst. Dat zorgt er ook voor dat meer ondervraagden bewust geld opzij willen zetten voor het pensioen, bovenop eventuele pensioenopbouw via de werkgever. Vier op de tien ondervraagden zijn dit van plan (41%). Ook zien we dat 44% van de respondenten pensioenvoorwaarden wil meenemen in salarisonderhandelingen bij een nieuwe baan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.