Verzekeraars bepalen hun autoverzekeringspremies niet alleen op basis van merk, model en bouwjaar. Ook op de regio of stad waar iemand woont. Premies kunnen daardoor honderden euro’s van elkaar verschillen. Zelfs binnen één straat. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
De Consumentenbond vergeleek de premies voor een 42-jarige bestuurder van een zes jaar oude Volkswagen Golf met vijf schadevrije jaren. Op verschillende adressen. Woont deze autobezitter in de Rotterdamse Vinex-wijk Nesselande? Dan betaalt hij gemiddeld 30% minder dan in de Oranjeboomstraat in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Bij ASR scheelt dat zelfs 95%. De Goudse rekent op beide adressen dezelfde premie.
Dezelfde straat
Ook binnen dezelfde straat kan de premie flink verschillen. De Oranjeboomstraat heeft meerdere postcodes. Daardoor betaalt de Golf-rijder op het ene huisnummer meer dan op het andere. Het verschil is het grootst bij de Kilometerverzekering (11,6%) en Nationale-Nederlanden (11,4%). Dit kan oplopen tot ruim 100 euro meer premie per jaar.
Stad versus platteland
Het verschil tussen stad en platteland is bij veel verzekeraars nog groter. Verhuist de verzekerde bijvoorbeeld van het dorp Ridderkerk naar de Kop van Zuid in Rotterdam? Dan gaat zijn premie gemiddeld met 60% omhoog. Uitschieters zijn ASR met een premiestijging van 124%, Hema met 80% en Nationale Nederlanden met 87%.
Oneerlijk en onnodig
Autoverzekeraars rekenen vaak hogere premies in regio’s of postcodegebieden waar veel wordt geclaimd. En waar er een hoger risico op diefstal en beschadiging is. Ten onrechte, vindt Sandra Molenaar (foto), directeur van de Consumentenbond: “Consumenten betalen al via de bonus-malusladder voor geclaimde schade. Zodra je een beroep doet op je verzekering, gaat je premie omhoog. Dat je dan ook nog meer moet betalen omdat je buren meer claimen, is oneerlijk en onnodig.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.