Authenticatiemiddelen steeds duurder

0

In de discussie over authenticatiemiddelen speelt het kostenaspect een steeds belangrijkere rol. Dit komt volgens SIVI enerzijds door een toename van het gebruik van deze middelen en anderzijds doordat deze middelen – door nieuwe en veranderende wetgevingen – steeds sterker dienen te zijn.

Het Standaardisatie Instituut voor de Verzekeringsbranche ziet daarnaast de kosten verschuiven van de gebruiker naar de aanbieder van diensten. Maar ook wetgeving zoals de AVG, Wet DO en eIDAS hebben een negatieve invloed op de kostenontwikkeling binnen de authenticatiemiddelen.

Branchebrede authenticatie

Volgens SIVI wordt een breed gedragen en sector overschrijdende authenticatiewijze dan ook steeds urgenter. “De naderende Europese eIDAS-verordening en de Wet Digitale Overheid zullen de authenticatienormen alleen nog maar opschroeven en de kosten dientengevolge verder laten stijgen”, zegt SIVI-consultant en authenticatie-specialist Robin Oostrum. “Nu de AVG is ingegaan denkt men wellicht dat het authenticatieverhaal is afgelopen, maar dat is niet zo. Zowel in het zakelijke als het consumentendomein gaan verschuivingen optreden. De door ons bepleite harmonisatie van authenticatie bevordert een situatie waarin gemeenschappelijke branche-inkoop mogelijk wordt en dientengevolge kosten voor alle partijen laag kunnen worden gehouden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.