Afschaffing bedrijfsopvolgingsregeling raakt familiebedrijven

0

Nederlandse familiebedrijven verwachten grote financiële gevolgen als de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR) worden afgeschaft. De impact hiervan op de solvabiliteit en de liquiditeit brengt de continuïteit van familiebedrijven in gevaar, zo blijkt uit onderzoek van KPMG.

De internationale accountants- en adviesorganisatie deed het onderzoek in samenwerking met FBNed, de vereniging van familiebedrijven en de Stichting Familie Onderneming. Er werden ruim tweehonderd familiebedrijven betrokken in het onderzoek. Zij verwachten dat de mogelijke afschaffing van de BOR en de DSR van grote invloed is op het vermogen om te investeren, werkgelegenheid te bieden en te innoveren. Afschaffing van de BOR en de DSR leidt er volgens KPMG dan ook toe dat Nederland in Europa het minst aantrekkelijke klimaat voor familiebedrijven krijgt.

Verslechtering concurrentiepositie

Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid verwacht te moeten snijden in de kosten. Bijna de helft voorziet een verslechtering van de concurrentiepositie doordat minder geïnvesteerd kan worden. Bij 35% van de familiebedrijven leidt de extra belastingheffing tot continuïteitsproblemen omdat de financiering uit het bedrijf moet komen. De helft verwacht dan niet meer te voldoen aan de afspraken met de banken. Tot slot denkt bijna 25% van de familiebedrijven dat de financiële gevolgen zo groot zijn dat zij gedwongen verkoop aan een derde partij overwegen.

Bedrijfsoverdracht

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat bedrijfsoverdracht bij veel familiebedrijven een actueel onderwerp is. “Bijna 80% van de ondernemingen is van plan om in de komende tien jaar de aandelen of een deel daarvan over te dragen aan de volgende generatie”, zegt Maarten Merkus, partner bij de fiscale praktijk van KPMG. “De mogelijke afschaffing van de BOR en de DSR zorgt voor een toename van de belastingdruk van 3,4% naar 41,5% bij overdracht van de onderneming. Dat gegeven baart veel familiebedrijven grote zorgen.”

Verkeerde aanname

Volgens Marc Roels, partner bij KPMG Advisory, laat het onderzoek zien dat de aanname van het ministerie van Financiën dat een meerderheid van de familiebedrijven over voldoende privévermogen beschikt om het wegvallen van de vrijstelling op te kunnen vangen, onjuist is. “Van de deelnemende familiebedrijven voldoet 18% de belastingen uit privévermogen. De rest zal dit voor een deel uit de onderneming gaan financieren. Dit zorgt voor financiële druk, gedwongen kostenbesparingen en een afname van investeringen. Daarmee ondermijnt het voorstel de kracht van familiebedrijven als motor voor werkgelegenheid, groei en innovatie, met name in tijden van crisis.”

Afschaffing levert schatkist niets op

Het ministerie van Financiën schat de extra inkomsten door eventuele afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregeling op 400 miljoen euro. “Afschaffing betekent minder btw-inkomsten, minder vennootschapsbelasting én circa 90.000 minder arbeidsplaatsen”, aldus John Fentener van Vlissingen, oprichter en voorzitter van Stichting Familie Onderneming. “Hierdoor levert het onder aan de streep niets op.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.