KPMG: Nederlandse verzekeraars financieel stabiel

0

In 2022 zagen de vijf grootste Nederlandse verzekeraars hun winsten dalen, voornamelijk als gevolg van een sterke afname van het beleggingsinkomen. Ondanks deze grootste daling in vijf jaar, zijn de verzekeraars financieel gezond, stelt KPMG vast in het State of the Insurers rapport.

COVID-19, de oorlog in Oekraïne, extreme weersomstandigheden en de hoge inflatie hadden volgens KPMG een aanzienlijke impact op de inkomsten en uitgaven van Achmea, ASR, Aegon, Athora en Nationale-Nederlanden.

“Schadeverzekeraars kregen te maken met meer claims als gevolg van een toename in verkeersongevallen en stormschade, terwijl zorgverzekeraars hogere claims hadden door het inhalen van uitgestelde zorg. In 2022 stegen de operationele kosten als gevolg van personeelskosten en investeringen in digitalisering. De winstgevendheid nam verder af door tegenvallende beleggingsresultaten en krimpende portefeuilles van levensverzekeringen. Om toekomstige winstgevendheid te waarborgen, zullen verzekeraars aandacht moeten blijven besteden aan het zoeken naar oplossingen voor marktvolatiliteit, inflatie en stijgende schadeclaims”, aldus KPMG.

Kansen: ESG en AI

KPMG ziet volop kansen voor de verzekeringsmarkt. Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld proactief inspelen op opkomende ESG-regelgeving en duurzaamheidsrapportage integreren in hun activiteiten. Het omarmen van ESG-praktijken helpt volgens KPMG niet alleen om te voldoen aan wettelijke vereisten, maar biedt ook kansen voor operationele efficiëntie en bedrijfsgroei.

Daarnaast spelen kunstmatige intelligentie (AI) en embedded insurance (de naadloze integratie van producten en diensten in de klantervaring) een cruciale rol in het versnellen van de digitale transformatie van de verzekeringssector, lezen we in het State of the Insurers rapport. “Verzekeraars kunnen AI-technologieën zoals ChatGPT inzetten om taken te automatiseren, nauwkeurigheid te verbeteren en klantinteracties te optimaliseren. De financiële impact van deze ontwikkelingen kan aanzienlijk zijn voor verzekeraars die dit soort tools implementeren. Het is wel belangrijk om potentiële risico’s en privacyproblemen bij de implementatie van AI aan te pakken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.