Zorgen over oplopende administratiekosten in aanloop naar nieuw pensioenstelsel

0

In de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel lopen de administratiekosten van pensioenfondsen enorm op. De helft van de pensioenfondsbestuurders durft niet te beloven dat administratiesystemen op tijd ingericht zijn.

Dat blijkt uit het KPMG onderzoek ‘status pensioentransitie’ onder bestuurders van 59 Nederlandse pensioenfondsen. Ook pleit 68% van de pensioenbestuurders voor meer aandacht voor communicatie naar deelnemers over verwachte pensioenuitkomsten en te nemen keuzes als onderdeel van de zorgplicht. Tegelijkertijd heeft het merendeel (73%) vertrouwen in een succesvolle transitie naar een nieuw pensioenstelsel.

Wat verder opvalt, is dat de meerderheid van de pensioenbestuurders nog niet weet welke pensioenregeling voorkeur gaat krijgen. Zoals het er nu naar uitziet, verwacht 75% van de pensioenbestuurders dat het solidaire contract populairder wordt dan de flexibele pensioenpremieregeling. Niet meer dan 20% zal naar verwachting kiezen voor de flexibele regeling. Voor sociale partners is het nog te vroeg hun voorkeur uit te spreken, leert het KPMG pensioenonderzoek.

Flink veel uitdagingen

“In de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel hebben pensioenfondsen een enorme klus te klaren. Ze moeten aan veel knoppen tegelijk draaien. Daarbij is er sprake van complexe materie die niet altijd eenvoudig uit te leggen is aan burgers in ons digitale tijdperk. Dat vraagt veel van adequate processen, systemen en goede datakwaliteit. Opmerkelijk is de overtuiging van pensioenbestuurders dat het nieuwe pensioenstelsel geen vermindering van administratieve lasten gaat opleveren, terwijl dat bij wet wel de belofte is. We hebben dus nog flink veel uitdagingen aan te gaan,” vertelt Monica Swalef, partner en Head of Pensions Advisory van KPMG.

Waar de kosten tijdens de transitie nu enorm oplopen, verwacht 90% van de pensioenfondsen dat deze kosten gaan dalen zodra de nieuwe pensioenregelingen van kracht zijn. Echter, slechts 22% van de pensioenbestuurders voorziet dat de administratielasten bij het nieuwe pensioenstelsel lager zijn dan de kosten onder de oude pensioenregeling.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.