AFM wil één informatiemodel pensioen

0

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een standaardinformatiemodel voor pensioenfondsen vastgesteld. Dit moet deelnemers behulpzaam zijn bij het maken van een keuze tussen een vast of een variabel pensioen. De Pensioenfederatie heeft het model ontwikkeld.

De AFM heeft positief geadviseerd op het standaardinformatiemodel dat pensioenfondsen gaan gebruiken. Bij de advisering heeft de AFM de wettelijke vereisten betrokken dat informatie over pensioen correct, duidelijk en evenwichtig moet zijn en inzicht moet bieden in keuzemogelijkheden.

Komen tot één model

In juli adviseerde de AFM al positief over het standaardinformatiemodel dat het Verbond van Verzekeraars voor verzekeraars en premiepensioeninstellingen heeft ontwikkeld. De AFM ziet graag dat er in 2018 een deelnemersonderzoek wordt gehouden naar het begrip en effect van de verschillende standaardinformatiemodellen (pensioenfondsen, verzekeraars en premiepensioeninstellingen). Daarbij is volgens de toezichthouder wenselijk om tot één model te komen voor alle pensioenuitvoerders.

Vast of variabel pensioen

Sinds de inwerkingtreding van de Wet verbeterde premieregeling hebben deelnemers met een premie- of kapitaalovereenkomst bij hun pensionering de keuze tussen een vast of een variabel pensioen. Vanaf 1 januari 2018 zijn pensioenuitvoerders verplicht om hiervoor gebruik te maken van een standaardinformatiemodel. Dat is nu dus ook voor pensioenfondsen ontwikkeld en vastgesteld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.