AFM publiceert position paper voor het verbeteren van de SFDR

0

 

De AFM stelt verbeteringen voor ten aanzien van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), in het kader van de lopende consultatie van de Europese Commissie voor een herziening van de wetgeving.

Het voorstel beoogt de wetgeving beter aan te laten sluiten bij de belevingswereld van beleggers en de verschuiving van beleggingen naar het maken van duurzaamheidsimpact te faciliteren. De position paper is bedoeld om verdere discussie te stimuleren over de richting van de herziening van de SFDR.

Consumentvriendelijke informatie

Transparantie is volgens de toezichthouder cruciaal voor het verleggen van kapitaalstromen richting investeringen die nodig zijn voor de overgang naar een duurzame economie. SFDR- informatievereisten helpen beleggers bij het nemen van duurzame beleggingsbeslissingen. De informatie is echter niet altijd gemakkelijk te begrijpen en te vergelijken, vooral voor particuliere beleggers. De AFM doet daarom voorstellen om de vereisten beter aan te laten sluiten bij wat consumenten begrijpen.

Duurzame beleggers willen impact maken

De meeste duurzame beleggers willen met hun beleggingen een duurzame impact maken. Uit onderzoek blijkt dat consumenten het moeilijk vinden om onderscheid te maken tussen producten die impact hebben en producten die in lijn zijn met hun ethische waarden. De AFM stelt voor om drie productlabels te introduceren die aansluiten bij de verwachtingen en doelstellingen van duurzame beleggers: ‘transitie, ‘duurzaam’ en ‘duurzaam impact’. “Deze labels helpen beleggers te begrijpen wat de verschillen zijn tussen de diverse soorten duurzame beleggingsproducten. Ook krijgen zij hiermee beter inzicht in hoe impact kan worden gemaakt. We koppelen daarbij specifieke minimale kwaliteits- en transparantievereisten aan elk van de labels, om zo het risico op greenwashing te verkleinen”, aldus de toezichthouder.

Gelijk speelveld

De AFM is voorstander van een gelijk speelveld voor financiële producten op het gebied van duurzaamheidstransparantie, met of zonder duurzame kenmerken. Concreet stelt de toezichthouder voor dat alle financiële producten over ten minste een beperkt aantal duurzaamheidsindicatoren moeten rapporteren, zodat de belangrijkste negatieve impact van ieder product inzichtelijk is voor beleggers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.