AFM bereid taken over te hevelen naar Europa

0

Naast het oplossen van marktproblemen uit het verleden, vernieuwt de AFM het toezicht om nieuwe marktproblemen te voorkomen. Europees toezicht zal daarin een steeds belangrijker rol innemen. Dat schrijft AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven in het Jaarverslag 2017.

De AFM heeft de ambitie om in 2022 een grensverleggende toezichthouder te zijn. Verdergaande grensoverschrijdende samenwerking met andere toezichthouders is dan ook een van de speerpunten waar de toezichthouder een voortrekkersrol wil blijven spelen. Die internationalisering kan wat Van Vroonhoven betreft heel ver gaan. “De internationalisering en digitalisering van de financiële sector vraagt om een grensoverschrijdend antwoord van toezichthouders. In de vorm van meer samenwerking, en in sommige gevallen zelfs door taken over te hevelen naar Europees niveau. Door ons actief te mengen in de dialoog daarover, blijven wij in het speelveld staan. En kunnen we nu – en de komende jaren – blijven bijdragen aan een duurzaam financieel welzijn in Nederland.”

Misleiding ligt op de loer

De toezichthouder ziet producten, diensten en data zich razendsnel over landsgrenzen heen bewegen en over de grenzen van traditionele sectoren. De lage rente, de vervagende grenzen van financiële markten en de toenemende digitalisering kunnen volgens de toezichthouder leiden tot innovatieve producten in het belang van de klant. Maar dezelfde combinatie creëert volgens de AFM ook een voedingsbodem voor misleidende producten die consumenten in financiële problemen kunnen brengen.

Dat dwingt ook de toezichthouder tot een nieuwe waakzaamheid. Risicovolle financiële producten worden bijvoorbeeld in toenemende mate aan de man gebracht met verleidingstechnieken die vergelijkbaar zijn met die uit de wereld van de games en online gokindustrie. Bij de aanpak hiervan wordt internationale wetgeving en standaarden in grote mate bepalend voor het toezichtkader van de AFM. Ook de noodzakelijke transformatie naar een data-gedreven, grensverleggende toezichthouder krijgt steeds meer vorm.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.