Advieskosten uitvaartpolis uit gemeentekas

0

Het aantal gemeentelijke uitvaarten is vorig jaar met 15% toegenomen. Volgens Monuta ligt één van de oplossingen in een subsidie op financieel advies voor mensen met een beneden modaal inkomen. Dit zal zich voor gemeenten in de long run weer terugbetalen, voorspelt Ruud van der Wal.

De manager Intermediaire Distributie bij Monuta ziet het niet kunnen betalen van financieel advies door minderbedeelden als verklaring voor de stijging van het aantal gemeentelijke uitvaarten. Hij roept daarom gemeenten, overheid, verzekeraars en belangenorganisaties op tot gesprek om financieel advies weer betaalbaar te maken voor minderbedeelden.

1 op de 70 uitvaarten

Het aantal uitvaarten dat door de gemeenten is verzorgd, is in 2015 gestegen tot circa 2.100 gevallen. Dat is een stijging met 300 uitvaarten en vormt een trendbreuk ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. In de periode 2010-2014 was het aantal gemeentelijke uitvaarten behoorlijk stabiel en schommelde rond de 1.800-1.900 uitvaarten per jaar. Door de toename komt gemiddeld 1 op de 70 uitvaarten voor rekening van de gemeenten. Dat bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van de Christelijke Hogeschool Ede.

Onbetaalde rekeningen

Als nabestaanden de uitvaart van een dierbare niet kunnen betalen, of als er geen nabestaanden zijn, dan worden de kosten betaald door gemeenten. Volgens Van der Wal is er een opvallende stijging van nabestaanden die een uitvaart gewoonweg niet kunnen betalen. “Deze kwetsbare groep is heel erg gebaat bij het inwinnen van goed, onafhankelijk advies, onder andere over de onvermijdelijke uitvaartkosten. En laat dit sinds de invoering van het provisieverbod nou juist een stuk lastiger zijn geworden. Immers, niet iedereen kan eenmalig in één keer een bedrag van 116 euro – het bedrag dat een financieel adviseur gemiddeld berekent voor een uitvaartadvies – op tafel leggen.”

In zijn blog geeft Van der Wal aan graag het initiatief te willen nemen om de organisaties bij elkaar te brengen.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.