ACM: ‘Zzp’ers mogen gezamenlijk onderhandelen zonder overtreding concurrentieregels’

0

Zzp’ers kunnen gezamenlijk onderhandelen over beloning en arbeidsvoorwaarden zonder de concurrentieregels te overtreden. Naar aanleiding van aangepaste Europese regels heeft de ACM de Nederlandse leidraad ‘tariefafspraken zzp’ers’ aangepast.

In de leidraad staat onder andere dat zzp’ers gezamenlijk mogen onderhandelen als zij: 1. Economisch afhankelijk zijn van hun opdrachtgever, of 2. Feitelijk zij-aan-zij werken met werknemers in loondienst, of 3. Werken via digitale arbeidsplatformen (bijvoorbeeld maaltijdbezorging of taxi’s).

Onderkant van de arbeidsmarkt

Martijn Snoep (foto), bestuursvoorzitter van de ACM: “Voor bepaalde groepen zzp’ers, vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt, is de onderhandelingspositie over beloning en arbeidsvoorwaarden slecht. Doordat het mogelijk is gezamenlijk te onderhandelen, kunnen brancheorganisaties van zzp’ers en vakbonden meehelpen om de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te verbeteren. Deze leidraad is bedoeld voor alle zzp’ers die hun eigen arbeid aanbieden, of die met hun arbeid werken tot stand brengen. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandige schoonmakers, (maaltijd)koeriers, vertalers, pakketbezorgers, fotografen of componisten.”

Sterke groei

“Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren sterk gegroeid”, zegt Snoep. “Dat is aan de ene kant goed voor een dynamische economie. Maar er zijn ook negatieve gevolgen. Vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt is de onderhandelingspositie van zzp’ers vaak gering. Dat leidt tot slechtere beloningen en arbeidsvoorwaarden. Vaak zijn deze zzp’ers ook niet goed verzekerd tegen ongevallen of werkloosheid. Werkgevers maken soms ook gebruik van zzp’ers die feitelijk hetzelfde werk doen als de werknemers in loondienst waarmee zij de wettelijke werknemersbescherming omzeilen. De leidraad biedt zzp’ers inzicht in de mogelijkheden voor gezamenlijk onderhandelen over beloning en arbeidsvoorwaarden. Op die manier hoopt de ACM de positieve gevolgen van economische dynamiek te behouden en de negatieve gevolgen te verminderen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.