‘Langere aansluittermijn elektriciteit remt verduurzaming’

0

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het besluit om de aansluittermijn bij een overbelast elektriciteitsnet te verlengen naar maximaal 52 weken herziet. Volgens VEH remt deze termijn niet alleen de verduurzaming, maar kan het ook nieuwbouwprojecten vertragen.

Uit gegevens van de ACM blijkt volgens VEH dat het na het indienen van een aanvraag gemiddeld 10 weken duurt voordat bestaande woningen een verzwaarde elektriciteitsaansluiting krijgen. Voor nieuwe aansluitingen is dit gemiddeld 21 weken, waarbij de langste aansluiting na 28 weken plaatsvond.

Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “De termijn van 52 weken die de ACM acceptabel vindt, is onnodig lang. De noodzaak van zo’n lange wachttijd is niet uit te leggen aan consumenten en heeft flinke gevolgen voor de verduurzamingsopgave. VEH tekent daarom beroep aan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven en roept de toezichthouder op om de bestaande termijnen te handhaven.”

Zonnepanelen

Een verzwaarde elektriciteitsaansluiting is vaak nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Als het elektriciteitsnet in de wijk dit niet aankan, dan moet het netwerk worden uitgebreid. In dat geval mag de netbeheerder volgens het nieuwe besluit 52 weken de tijd nemen om aansluitingen te verzwaren in plaats van 12 weken. Al die tijd kunnen zonnepanelen niet op het net worden aangesloten.

Nieuwbouw

Voor nieuwbouwwijken geldt een maximale aansluittermijn op het elektranet van 18 weken. Door ook deze termijn op te rekken naar 52 weken kan de oplevering van nieuwbouwwoningen vertraging oplopen. “Zonder werkende elektra is een nieuwbouwwoning niet gereed voor bewoning en kan deze niet worden opgeleverd. Elektrische apparatuur zoals warmtepompen en luchtinstallaties moeten werken als de koper de sleutel van het nieuwe huis krijgt”, aldus Kremer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.